Artiest

Lianne La Havas

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Lianne La Havas
De Britse Lianne La Havas is eind 2011 al terug te vinden in de Sound of 2012, de jaarlijkse poll van de BBC waarin de landelijke muziekkenners voorspellen wie het gaan maken in het volgende jaar. De meeste Nederlanders maken echter kennis met La Havas wanneer ze halverwege 2012 op 22-jarige leeftijd haar single en gelijknamige album Is Your Love Big Enough? uitbrengt.

Gemixte roots

Lianne La Havas komt op 23 augustus 1989 in Londen ter wereld, mede mogelijk gemaakt door een Griekse vader en Jamaicaanse moeder. Vanwege de scheiding van haar ouders wordt ze echter grotendeels opgevoed door haar grootouders in kleine dorpjes ten zuiden van Londen. Toch is het de diverse muzieksmaak van haar ouders die ze als grootste invloed op haar muzikale ontwikkeling noemt. Op haar zevende begint ze te zingen dankzij de Mary J. Blige-platen die haar moeder draait. En door de vele instrumenten die haar vader bespeelt, start ze al snel daarna met het experimenteren met gitaar en piano.

Studie

Op haar achttiende begint Lianne pas echt met gitaarlessen, wanneer ze ook met een vervolgopleiding in Londen begint om kunst te studeren. Die studie breekt ze voortijdig af om een muziekcarrière na te jagen, wat haar uiteindelijk geen windeieren legt. Via bevriende muzikanten komt ze in aanraking met nog meer artiesten, waaronder Paloma Faith. Als achtergrondzangeres gaat ze met haar mee op tour, maar ondertussen is ze druk bezig met het schrijven van eigen nummers. In 2010 levert dat haar een contract op, waarna ze eind 2011 haar eerste EP Lost & Found uitbrengt.

Debuutalbum

Na een optreden op tv bij Jools Holland, de live-EP Live in L.A., haar notering in de BBC Sound of 2012 en begin 2012 de EP Forget, wordt het tijd om haar eerste album uit te brengen. Is Your Love Big Enough? verschijnt op 9 juli 2012 en met de gelijknamige track van de plaat scoort ze in Nederland een radiohit. Eigenlijk is dat nummer al de vierde single van haar debuutalbum, omdat enkele van de nummers die van haar EP's worden uitgebracht ook op het album terechtkomen.

Relatie

Aan haar vriendschap met Paloma Faith houdt Lianne La Havas er niet alleen ervaring als achtergrondzangeres op na, ook ontmoet ze haar vriend dankzij Paloma: hij speelt namelijk in de band van de zangeres. Het nummer 'Age' gaat over de relatie die ze aan de gezamenlijke tour overhield, waarin ze het leeftijdsverschil van 14 jaar met haar vriend bezingt. "I kinda know this other guy but he’s rather, old enough to be my father, so is it such a problem that he’s old?, as long as he does whatever he is told", zingt ze onder andere in het nummer.