Naar homepage
Artiest

Joy Division

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Joy Division

Joy Division is een Engelse postpunk groep die in 1976 wordt opgericht in Manchester. De band scoort met 'Love Will Tear Us Apart' een hit. Kort voor het verschijnen van het tweede album Closer in 1980, hangt zanger Ian Curtis zichzelf op. Joy Division houdt daarna op te bestaan en de overgebleven leden richten New Order op.

Joy Division bestaat uit Ian Curtis, Peter Hook, Stephen Morris en Bernard Summer. De band is actief van 1977 tot 1980.

Oprichting

Als de groep wordt opgericht kiest de band voor de naam Warsaw. Om verwarring te voorkomen met een andere groep, Warsaw Pakt, wordt de naam daarna veranderd in Joy Division. Deze naam verwijst naar een plaats in nazi-concentratiekampen waar de gevangenen zich moesten prostitueren voor de machthebbers.

Debuutalbum

Het eerste album Unknow Pleasures van Joy Division verschijnt in 1979. De band maakt indruk met hun debuut. Het atmosferische geluid van de plaat heeft de band vooral te danken aan producer Martin Hannett.

Zelfmoord

Nog voor het verschijnen van het tweede album, Closer, en kort voor de geplande Amerikaanse tour, hangt Ian Curtis zich op, terwijl hij aan het luisteren is naar Iggy Pop's solo-album The Idiot. 

Afscheidsalbum

Het album Closer wordt gezien als het afscheidsalbum van Ian Curtis. De single 'Love Will Tear Us Apart' komt na Curtis' dood uit en is een duidelijk voorbeeld van de muzikale zeggingskracht van Joy Division. Het nummer groeit uit tot het meest bekende nummer van de band.

New Order

Omdat de bandleden met elkaar de afspraak hebben gemaakt dat ze de band opdoeken als er ooit iemand in de band zou komen te overlijden was 18 mei 1980, de dag van Ian's zelfmoord, tevens de dag dat Joy Division werd opgedoekt. De overgebleven leden gaan verder onder de naam New Order. Nadat Joy Division is gestopt verschijnen er nog diverse live-albums en greatest hits-boxsets.

Film

Anton Corbijn maakt in 2005 bekend dat hij een film gaat maken over Joy Divison. De film krijgt de titel Control. De film is gebaseerd op het boek 'Touching From A Distance', dat is geschreven door Deborah Curtis, de ex-vrouw van Ian Curtis.

'Shadowplay'

De leden van New Order benaderen The Killers om voor de film het Joy Division-nummer 'Shadowplay' opnieuw op te nemen. De film Control verschijnt in 2007 en is de openingsfilm van het filmfestival in Cannes.