Artiest

Depeche Mode

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Depeche Mode
Britse synth/new wave band die in de jaren '80 en '90 top 10-hits op zijn naam schrijft met 'People Are People', 'Just Can't Get Enough' en 'Enjoy The Silence'. Depeche Mode wordt mede-opgericht door Vince Clarke, die daarna deel uitmaakt van Yazoo. Hij stapt in 1982 op en scoort vijf jaar later een aantal hits met Erasure.

Basildon, 1979. Twee koorknapen richten met een klasgenoot een bandje op. Voor een naam reiken ze naar een Frans modeblad. Toegegeven, erg hip klinkt het niet. Maar Depeche Mode heeft zich wel in het collectieve muziekgeheugen genesteld. De band kijkt na zijn oprichting eerst nog rond in de wereld van de gitaarrock, maar schakelt al snel over naar electropop. Een schot in de roos, zo blijkt. 

Speak and Spell

Hoewel eerste single 'Dreaming Of Me' niet ver komt in de hitlijsten, stoot het in de independentlijsten wel meteen door naar nummer één. 'New Life' komt in de officiële hitlijsten al op elf en 'I Just Can't Get Enough' haalt zelfs de achtste plek. Het succes van de drie singles leidt tot de release van het eerste Depeche Mode-album Speak and Spell in oktober 1981. 

Broken Frame

Na de eerste tour door Duitsland en Groot-Brittannië houdt songwriter Vince Clark het voor gezien. Critici schrijven Depeche Mode ten dode op zonder Clarke. 'Eerst zien en dan geloven', moet het overgebleven trio hebben gedacht. Toetsenist Martin Gore schrijft een tweede Depeche Mode-elpee bij elkaar. Het ingetogen Broken Frame bewijst het ongelijk van de critici. 

Some Great Reward

De doorbraak in Nederland komt er in 1984 met Some Great Reward. Niet vanzelfsprekend, want de songs op het vierde album zijn minder toegankelijk en de muziekpers kraakt het album af. Met vaste regelmaat blijft Depeche Mode nieuwe albums uitbrengen, duistere new wave, alternative dance, post-punk. Met dezelfde regelmaat komen hun singles in de hitlijsten. 

Zelfmoordpoging

Denk maar aan 'People Are People', 'Somebody' en 'Personal Jesus'. In augustus 1995 haalt zanger Gahan het nieuws met een zelfmoordpoging. Deze mislukt, Gahan kan de wereld zelf zijn motieven vertellen: zijn vrouw heeft hem verlaten. Maar nog geen jaar later kruipt hij weer door het oog van de naald. Gahan wordt met een heroïne-overdosis gevonden in zijn hotelkamer. Hij wordt gereanimeerd, maar krijgt een vervolging aan zijn broek voor drugsbezit. 

Afkicken

Hij kickt af (en komt er daarom vanaf met twee jaar voorwaardelijk) en volgt zanglessen om de verwoestingen van de drugs op zijn stembanden om te keren. Ondertussen werkt de band aan Ultra, een bittere en melancholische plaat die aansluit bij de tegenslagen waar de band mee te kampen heeft gehad. In 2001 verschijnt 'Exciter'.

Playing The Angel

Vier jaar later maakt de band een comeback met het album Playing The Angel. Dit album verschijnt op 17 oktober 2005. Van dit album komt de eerste single 'Precious'.

Sounds Of The Universe

De bandleden duiken in 2008 de studio weer in voor Sounds Of The Universe. De eerste single van dit album is 'Wrong'. Het album komt uit op 20 april 2009. Ook tourt Depeche Mode weer door Europa en doet ook Nederland aan.

Pinkpop 2009

Wat zo een mooie afsluiting had moeten worden op de Pinkpopzondag 31 mei 2009, is door de gezondheid van de zanger Dave Gahan in het water gevallen. Dave Gahan mag met zijn band Depeche Mode vanwege medische redenen niet op het podium klimmen tijdens Pinkpop 2009.