Artiest

3 Doors Down

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. 3 Doors Down
Amerikaanse rockband die in 2000 (met name in Amerika) een grote hit scoort met 'Kryptonite'. Na The Better Life (2000) Away From The Sun (2002), Seventeen Days (2005) en 3 Door Down (2008) ligt in 2011 het vijfde album van 3 Doors Down in de winkels: vanaf 12 april 2011 is Time Of My Life overal verkrijgbaar.

Kryptonite

Het succes van 3 Doors Down (eerst een trio) begint bij WCPR. Dit lokale radiostation wordt platgebeld nadat een DJ 'Kryptonite' een keer draait. Nog niemand heeft hiervoor van 3 Doors Down gehoord, maar de telefoonterreur geeft aan dat daar snel verandering in zal komen. Na een niet al te lange tijd tekent platenmaatschappij Universal de band en verschijnt 'Kryptonite' op single. Het nummer staat in no-time in de Amerikaanse Top 10 en ook in de rest van de wereld wordt het een hit. Iets minder beknopt: Drummer Brad Arnold wil altijd al de muziek in. Naar eigen zeggen zet hij als klein jongetje regelmatig allerlei potten en pannen in de garage neer, om zich op uit te leven.

Opbouw

Begin jaren negentig richt hij in zijn woonplaats Escatawpa, Mississippi een dan nog naamloze band op met zijn twee vrienden Todd Harrell (bas) en Matt Roberts (gitaar). Tijdens de repetities van het trio begint Arnold vaak spontaan te zingen. Al snel wordt besloten dat hij niet alleen de drummer, maar ook de vaste zanger van de band moet worden. Het schrijven van nieuwe nummers is ook iets dat Arnold voor zijn rekening neemt. Hij schrijft de teksten bij voorkeur tijdens de algebralessen. Hier wordt ook de debuutsingle 'Kryptonite' voor het eerst op papier gezet. Het eerste optreden van de jongens is op een feestje van een vriend. Het repertoire, dat dan nog slechts uit vier nummers bestaat, wordt er die avond wel tien keer doorheen gejast. Maar naarmate de tijd verstrijkt, groeit het repertoire van de jongens en neemt ook de hoeveelheid optredens toe.

3 Doors Down

Op weg naar een optreden in Foley, Alabama komen de drie bandleden langs een oud gebouw. Aan de pui van het gebouw hangt een oud bord waarop alleen nog maar de woorden ‘doors down’ te lezen zijn. Vanaf die dag heet de band 3 Doors Down. In 1997 wordt de band versterkt door gitarist Chris Henderson, die Harrell nog kent van zijn vorige band. Ook wordt er een drummer aangetrokken, zodat Arnold zich helemaal op het zingen kan storten. In de regio krijgt de band steeds meer vaste fans en geven ze vaak optredens voor ruim tweeduizend mensen. Via deze optredens komen ze uiteindelijk terecht in de bekende New Yorkse club CBGB. Met hun concert in deze tent trekt 3 Doors Down voor het eerst de aandacht van een platenmaatschappij. Republic/Universal Records biedt ze de dag erna direct een contract aan.

Doorbraak

In de zomer van 2000 komt de eerste single van de band uit. 'Kryptonite' wordt een grote hit in de Verenigde Staten, maar ook in ons land bestormt het rocknummer de Top 20. Het album The Better Life verschijnt daarna in de winkels en verkooprecords worden gebroken. Het is officieel: 3 Doors Down is te groot geworden voor alleen Mississippi. 'Kryptonite' is net als de opvolger 'Loser' terug te vinden op The Better Life (2000). Dit debuutalbum bevat een fijne mix van post-grunge, stevige poprock en elementen uit de alternatieve metalscene. De plaat is geproduceerd door Paul Ebersold (Sister Hazel) en gemixt door Toby Wright (Alice In Chains en Korn). Frontman Brad neemt in de studio de drumpartijen voor zijn rekening, maar op het podium kruipt hij sporadisch achter het drumstel. Die plaats is tijdens het touren gereserveerd voor Richard Liles. Eind 2000 besluit hij er mee te stoppen en wordt tijdens de tour vervangen door de Canadees Daniel Adair. In 2001 staat de band in deze samenstelling zowel op Pinkpop als Lowlands.

Away From The Sun

Eind 2002 verschijnt de tweede cd: Away From The Sun. Voor de opname van dit album is de hulp ingeschakeld van sessiedrummer Josh Freese en Rush-gitarist Alex Lifeson neemt de productie van het album deels op zijn rekening. Dat werpt zijn vruchten af. 3 Doors Down gaat namelijk verder op de dezelfde voet waar ze gebleven was en scoort ook met dit tweede album hit na hit. 'When I'm Gone', 'The Road I'm On', 'Here Without You' en 'Away From The Sun' scoren nationaal, zowel als internationaal en het album gaat wereldwijd niet minder dan 4 miljoen keer over de toonbank.

Seventeen Days

Precies vijf jaar na het verschijnen van het debuutalbum The Better Life brengt het kwintet hun derde studioalbum uit, genaamd Seventeen Days. In tegenstelling tot wat velen denken slaat de titel niet op het aantal dagen waarin het album opgenomen is, maar het aantal vrije dagen dat de band heeft genomen tussen de Away From The Sun-tour en de studiosessies. Ook dit album blijkt een groot succes en behaalt mede dankzij hits als 'Let Me Go' en 'Behind Those Eyes' binnen een maand al platina status in Amerika.Seventeen Days blijkt het enige studioalbum te zijn waaraan Daniel Adair heeft meegewerkt. HIj is nog wel te horen op de live EP Another 700 Miles uit 2003, maar de groep is druk bezig met touren en heeft geen tijd meer om nieuw materiaal op te nemen. Als hij in 2005 het aanbod krijgt om bij Nickelback te gaan drummen, besluit hij 3 Doors Down te laten voor wat het is en zich aan het nieuwe project te wagen. Adair wordt vervangen door Greg Upchurch, die zijn plaats als drummer bij Puddle Of Mudd hiervoor op moet geven.

3 Doors Down

Het duurt tot 2008 voordat het vierde album uit komt. 3 Doors Down blijkt een album te zijn waar naar uitgekeken werd. Het debuteert op de eerste plaats van de Amerikaanse hitlijsten en wordt alleen in de eerste week al meer dan 150.000 keer verkocht en zal uiteindelijk gouden status behalen. De eerste release van het album 'It's Not My Time' blijkt een redelijk goede keuze. Nummer 1 in Amerika, maar internationaal behaalt het niet de successen van zijn voorgangers. Het is dan ook voorlopig het laatste wat we in Nederland horen van 3 Doors Down.

Time Of My Life

Maar in 2011 slaan ze hard terug. De eerste single 'When You're Young' lijkt weer een grote internationale hit te gaan worden en het wachten is nu op het nieuwe album Time Of My Life.