Artiest

New Order

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. New Order
New Order is een Engelse new wave-band die in 1980 voortkomt uit de post-punk-band Joy Division na de zelfmoord van hun leadzanger Ian Curtis. New Order wordt gezien als één van de meest invloedrijke bands in de new wave, disco, electro en underground.

New Order bestaat uit zanger Bernard Sumner, bassist Peter Hook en drummer Stephen Morris, allen afkomstig uit Joy Division. Gillian Gilbert speelt gitaar en synthesizer, maar hij verlaat de groep in 2001 en wordt vervangen door Phil Cunningham.

Eigenzinnig

New Order zet aanvankelijk de weg die met Joy Division was ingeslagen voort met melodieuze, donkere songs. Ze worden in het begin als nogal eigenzinnig en nukkig bestempeld. Ze geven bijvoorbeeld geen interviews, weigeren toegifts te spelen en nemen ook volledig afstand van het Joy Division repertoire. 

Eigen sound

Al gauw vindt de band hun eigen sound. New Order groeit uit tot een icoon van de new wave en het alternatieve circuit. Ze hebben een grote invloed gehad op techno. Zelf vinden ze inspiratiebronnen in bijvoorbeeld Kraftwerk.

'Blue Monday'

De band beleeft haar doorbraak in 1983, als de single 'Blue Monday' een doorslaand succes wordt. Tot de dag van vandaag is de 12” versie van de hit met meer dan 3 miljoen verkochte exemplaren de bestverkopende maxi-single aller tijden.

WK lied

Voor het WK voetbal van 1990 neemt New Order (onder de naam EnglandNewOrder) 'World in Motion' op als officieel lied voor het Engelse voetbalteam. Het nummer, een co-productie met komiek Keith Allen, wordt een nummer 1-hit in het Verenigd Koninkrijk. De band is tussen 1993 en 2001 zo goed als niet actief. De bandleden houden zich vooral bezig met hun nevenprojecten.

Joy Division-tijdperk

New Order neemt de laatste jaren minder afstand van het repertoire dat uit het Joy Division-tijdperk stamt. Bij concerten spelen ze vaak live-versies van klassiekers als 'Transmission', 'She's Lost Control' en 'Love Will Tear Us Apart'.

Nieuwe sound

Met Get Ready uit 2001 verlaat de band het oude spoor. De plaat leunt minder zwaar op synthesizers. Maar door de bas van Hook en de vocalen van Bernard klinkt Get Ready nog steeds als New Order. De single 'Crystal' komt in de hitlijsten terecht. 

Veel nummers

Op het in 2005 uitgebrachte Waitin' For The Siren's Call bouwt New Order verder op dit recept. Omdat de band te veel nummers heeft opgenomen, verschijnt er in 2006 nog een album. New Order neemt in 2007 een (instrumentale) soundtrack voor de film Control op. De film verhaalt over het leven van Ian Curtis.

Nieuw materiaal

In 2015 verschijnt voor het eerst sinds 2005 de single 'Restless', het nummer is de eerste plaat van het album Music Complete.