Artiest

Garbage

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Garbage
Garbage ontstaat in 1993 als producers Duke Eriksen, Steve Marker en Butch Vig een vrouwelijke zangeres voor hun band zoeken. Die wordt snel gevonden in Shirley Manson en in 1994 verschijnt het eerste nummer 'Vow'. Daarna volgen hits als 'Only Happy When It Rains', 'I Think I'm Paranoid', 'The World Is Not Enough' en 'Androgyny'

Garbage

Niemand heeft in 1995 het succes van Garbage voorspeld. De band zelf ook niet. Toch weten Shirley Manson en haar mannen wereldwijd maar liefst vier miljoen exemplaren van hun debuutalbum Garbage te verkopen. Voornamelijk dankzij hitsingles 'Queer', 'Stupid Girl' en 'Only Happy When It Rains'.

Version 2.0

In 1998 is het tijd voor Version 2.0. De muziek hierop laat zich misschien wel het best omschrijven als verantwoorde pop. De experimentele, doch toegankelijke liedjes zijn voorzien van pakkende melodietjes met een hoog baby-baby-, pa-pa-pa- en doo-doo-doo-gehalte.

Het meeste succes brengen de eerste drie releases van dat album op: 'Push It', 'I Think I'm Paranoid' en 'Special' scoorden internationaal op grote schaal. Daarna volgen uiteindelijk 4 meer releases, dat het totaal van Version 2.0 op 20 brengt.

The World Is Not Enough

De 19e Bond-film 'The World Is Not Enough' komt uit in 1999. En het is de beurt aan Garbage om deze film te voorzien van een soundtrack. Tijdens de tour voor Version 2.0 wordt een bombastisch nummer geschreven en opgenomen, dat uiteindelijk dezelfde titel zal dragen als de film.

Beautiful Garbage

Eind 2001 verschijnt Beautiful Garbage, het derde album van de band. Hierop is ook de single (en Megahit) 'Androgyny' terug te vinden. Ook 'Cherry Lips (Go Baby Go!)', 'Breaking Up The Girl' en 'Shut Your Mouth' komen van dit album.

Bleed Like Me

Vierde album 'Bleed Like Me' gaat verder waar Garbage gebleven is. Mede dankzij een stemband-operatie van Manson, ligt 'Bleed Like Me' later in de winkels dan verwacht. De band heeft onderlinge geschillen en stopt met de opnames in 2003.

Een roep van de fans naar nieuw werk brengt de band echter weer bij elkaar in de studio. Deze keer met nieuwe vrienden, want Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters), John King (Dust Brothers) en Justin Meldal-Johnsen (o.a. Beck, NIN) zijn te beluisteren op Bleed Like Me. Veel succes levert het echter niet op.

Absolute Garbage

In 2007 verschijnt Absolute Garbage. Via het internet zijn er een aantal ideeën onder de bandleden heen-en-weer gestuurd en uiteindelijk levert dat vier nieuwe nummers op. Dit zijn de enige vier nieuwe singles op 'Absolute Garbage', dat verder uit eerder uitgebrachte singles bestaat. Hierna kondigt de band aan te stoppen voor onbepaalde tijd.

Solo-projecten en reunie

Zangeres Hanson begint in 2009 een solo-carrière, maar deze wil niet echt van de grond komen. Ook Eriksen, Marker en Vig duiken weer de studio in, maar gaan aan de slag als producers. Begin 2010 laat Hanson echter via Facebook doorschemeren weer de studio ingedoken te zijn met haar voormalige bandleden.