Artiest

Alanis Morissette

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Alanis Morissette
Succesvolle Canadese singer/songwriter die verantwoordelijk is voor een van de meest succesvolle internationale albums ooit. Van Jagged Little Pill wordt wereldwijd in totaal 28 miljoen exemplaren verkocht.

In het midden van de jaren '90 komt er een muziekbeweging op gang van zelfbewuste, vrijgevochten rockvrouwen zoals Tori Amos, PJ Harvey, en Tracy Bonham. Dankzij een zeer uitgekiende marketingstrategie wordt Alanis Morissette in een mum van tijd de meest populaire en succesvolste van de 'angry young women'.

Officiële debuut-cd

De zangeres groeit op in Ottawa, waar ze al in haar kinderjaren piano leert spelen en liedjes schrijft. Op haar tiende treedt ze op in een populair kinderprogramma 'You Can't Do That On Television'. Op haar eigen Lamor-label brengt ze haar eerste single 'Fate Stay With Me' uit. Op 14-jarige leeftijd tekent Alanis Morissette een contract met MCA Canada, dat in 1991 haar officiële debuut-cd Alanis uitbrengt. 

Danspop

Oorspronkelijk brengt zij zoete danspop en ballades die voornamelijk alleen in Canada aanslaan. Op haar tweede cd Now Is the Time (1992) herhaalt ze deze vrolijke succesformule. Wanneer de zangeres naar Los Angeles verhuist, leert ze componist/producer/multi-instrumentalist Glen Ballard kennen. (Hij produceerde onder andere voor Aerosmith en was verantwoordelijk voor Michael Jacksons hit 'Man In The Mirror' uit 1988.) 

Jagged Little Pill

Het duo besluit uit te pakken met alternatieve maar radiovriendelijke rock en assertieve teksten. Het resultaat is het legendarische album Jagged Little Pill dat in 1995 verschijnt bij Maverick, het label van Madonna. De single 'You Oughta Know' wordt sterk gesteund door een videoclip op MTV, waardoor er ook veel interesse ontstaat voor het album. 

Debuutalbum

Door het succes van de andere singles ('Hand In My Pocket', 'Head Over Feet' en vooral 'Ironic') wordt het album een klassieker. Aangezien buiten Canada niemand gehoord heeft van de eerste twee platen van Morissette, en de zangeres het zelf ook nooit over dit vroegere werk heeft, beschouwen velen Jagged Little Pill - ten onrechte - als haar debuutalbum. 

Supposed Former Infatuation Junkie

In 1996 krijgt Morissette maar liefst vijf Grammy Awards voor Jagged Little Pill. In Europa is ze te zien op Pinkpop en het Torhout/Werchter-festival. In 1998 verschijnt de langverwachte opvolger Supposed Former Infatuation Junkie (met de hit 'Thank U') de vertaling van een spirituele trektocht door India. 'Uninvited', een nummer dat Alanis voor de soundtrack van 'City Of Angels' heeft geschreven is niet terug te vinden op dit album. 

Hands Clean

Een jaar later ligt MTV Unplugged in de winkels met een aantal nieuwe tracks, waaronder The Police cover 'King Of Pain'. De release van Under Rug Swept wordt keer op keer uitgesteld. De laatst genoemde datum van de release is 25 februari 2002. 'Hands Clean' is de eerste single en wordt een grote hit. De tweede single, 'Precious Illusions', flopt. 

Hitje

De opvolger van Under Rug Swept ligt in 2004 in de winkel en heet So-Called Chaos. De eerste single, 'Everything', wordt een aardig hitje. In juni kondigt ze haar verloving met acteur Ryan Reynolds aan.

Seal

Jagged Little Pill acoustic en Alanis Morissette: The Collection volgen snel achter elkaar in 2005. De eerste komt uit ter ere van het tien jaar bestaan van het album. The Collection is een verzameling van haar grootste hits, met als single de cover 'Crazy' van Seal.

Pinkpop

In 2008 treedt Morissette met haar band op tijdens Pinkpop en verschijnt haar nieuwe album Flavors of Entanglement met de single 'Underneath'. Daarnaast werkt ze met andere bekende artiesten aan het album Songs for Tibet, een steunbetuiging aan Tibet en de Dalai Lama. Songs for Tibet verschijnt tegelijkertijd met de opening van de Olympische Spelen 2008 in Peking.

Havoc and Bright Lights

Het achtste album van Morissette komt uit in augustus 2012. Havoc and Bright Lights wordt in oktober aangekondigd door de zangeres. De single ‘Guarding’ loopt voor op het kersverse album. Ook worden er verschillende concerten gepland voor haar tournee door Europa. Ze komt op 8 juli ook naar Nederland.

'Today'

In mei 2014 verschijnt de single 'Today' van Alanis Morissette. Met deze single steunt Alanis de spirituele politica Marianne Williamson, tijdens de verkiezingscampange in 2014.