Artiest

Slayer

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Slayer
Slayer is een Amerikaanse thrash metal-band die in 1981 opgericht is door gitaristen Jeff Hanneman en Kerry King. Slayer wordt één van de bekendste bands in het thrash-metal genre door hun album Reign in Blood dat uitkomt in 1986. Samen met Megadeth, Anthrax en Metallica vormen zij The Big Four.

Slayer wordt opgericht in de buitenwijken van Los Angeles door Tom Araya, Kerry King, Jeff Hanneman en Dave Lombardo die vanaf 1982 beginnen met optreden. In het begin speelde het viertal vooral covers van Judas Priest en Iron Maiden.

Thrash metal-klassieker

In december 1983 verschijnt het debuutalbum Show No Mercy. Dit album financieren de mannen zelf en wordt een klein succesje met 40 000 verkochte platen over de wereld. Met het album wordt getourd en later brengt de band nog een EP en een live-album uit.

Hell Awaits

In '85 is het tijd voor het tweede volledige album, Hell Awaits. Ook hiervan verkoopt Slayer zo'n 40.000 stuks en spelen ze zich langzaam maar zeker in de kijker.

Reign In Blood

Hierna komt Slayer onder contract bij het label Def Jam van Rick Rubin en wordt Reign in Blood uitgebracht, door velen gezien als een thrash metal-klassieker. Slayer behoort vanaf dat moment tot de 'grote vier' (thrash-)metalbands. Generatiegenoten Metallica, Anthrax en Megadeth zijn de andere drie bands.

Meer melodie

Met het uitkomen van South of Heaven laat Slayer de snelle ritmes die haar muziek kenmerkt, gedeeltelijk los. Met nummers als ‘Behind The Crooked Cross’ en ‘Mandatory Suicide’ laat Slayer de melodie nu de boventoon voeren.

Meningsverschillen

Zo blijkt ook op het volgende album: Seasons in the Abyss dat uitkomt in 1990. Na het uitkomen van een live-album in 1991 verlaat Dave Lombardo na meningsverschillen de groep. Hij wordt eerst vervangen door Greg Hall, later nemen Paul Bostaph en John Dette zijn plek in. Jaren later wordt de ruzie bijgelegd. Vanaf 2002 is Lombardo weer een vaste waarde voor de rockers.

Muzikaal actief

In 1994 komen de heren met het album Divine Intervention en in 1996 met Undisputed Attitude. In 1998 komt het modern klinkende Diabolus In Musica uit, in 2001 volgt God Hates Us All. Op 4 augustus 2006 kwam het album Christ Illusion uit. Slayer blijft dus muzikaal erg actief met vele albums.

Overlijden Jeff Hanneman

Spijtig nieuws op 2 mei 2013: gitarist en mede-oprichter Jeff Hanneman komt te overlijden. De muzikant wordt niet ouder dan 49 jaar en sterft aan leverfalen. 

Tracks van Slayer