Artiest

Kelly Clarkson

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Kelly Clarkson
Amerikaanse zangeres en winnares van de eerste editie van American Idol, die in 2003 debuteert met het album Thankful. Een jaar later verschijnt de succesvolle opvolger Breakaway. Het derde album van de zangeres, My December, verschijnt in mei 2007.

Gelukkig heeft Kelly Clarkson haar droom om oceanoloog te worden laten schieten. In plaats daarvan schrijft ze zich in voor American Idol en ze gaat er in 2002 met de eerste plaats vandoor.

Idols

Net twintig jaar oud treed ze tien weken lang op voor een publiek van 25 miljoen man. Idol is tot nu toe het best bekeken televisieprogramma ooit en Kelly krijgt 57% van de stemmen. En dat zonder ook maar één zangles in haar leven gehad te hebben! Maar dat was het 'em nou juist: omdat ze altijd al kon zingen vond ze niet dat ze een uitzonderlijk talent had. Eigenlijk is haar stem per ongeluk ontdekt.

Lerares

Op haar dertiende (best oud, in de wereld van de koorzang) staat Kelly op de gang op school voor zichzelf een beetje te zingen. Een lerares hoort het en vraagt of ze zin heeft om mee te doen met het koor. "Niemand wist dat ik over een talent beschikte totdat ik daar terecht kwam. Mijn lerares gaf me extra aandacht omdat ik zover achter lag op de rest die al veel langer in het koor zaten."

Talentenshow

De klassieke stemtraining die ze bij het koor krijgt is heel belangrijk geweest voor haar ontwikkeling als muzikant. "Hierdoor kan ik mijn stem op verschillende manieren gebruiken ook voor verschillende muzieksoorten." Ze ontwikkelt zich snel en het duurt niet lang voordat ze het publiek van Texas tijdens talentenshows voor zich wint. 

Los Angeles

Bij puur toeval komt Kelly op het pad van de muziek terecht. Nadat ze klaar is met school verhuist ze van Texas naar Los Angeles. Daar verspreid ze demo bandjes om te proberen in de muziekindustrie te komen. Een fikse brand in haar huis steekt daar echter een stokje voor. Zonder persoonlijke bezittingen reist ze terug naar Texas. Maar haar beste vriendin Jessica weigert het op te geven en ze overtuigt Kelly ervan om mee te doen aan American Idol. Kelly had er nog nooit van gehoord, maar ze doet mee. "En hier zit ik dan!" 

Album

Haar eigen idolen zijn Bette Midler,  Gwen Stefani en Aerosmith. Het is dan ook niet zo gek dat haar stem zoveel kanten op kan. Door Idol krijgt ze een platendeal en haar eerste album komt uit in 2003. De debuutsingle (dubbel A, voor diegenen die zich de vinyl schijven nog herinneren) 'A Moment Like This / Before Your Love' breekt twee verkooprecords in de allereerste week. Haar eerste single ramt meteen naar de top in de Billboard lijsten en sindsdien heeft ze niet meer terug gekeken.

Ambitieus

"Ik ben niet materialistisch, maar ik ben wel ambitieus. Ik wil graag wereldwijd doorbreken en ik wil heel graag naar Engeland. Er ligt nog zoveel voor me en ik ben echt dankbaar voor alles. Het gaat allemaal zo snel dat ik er nauwelijks bij na kan denken. Voor het moment ben ik blij dat ik een baantje heb waarbij ik mijn stem iedere dag kan gebruiken. Want toen ik Jaws zag wist ik dat oceanoloog eigenlijk niets voor mij was!"

My December

Het derde album van Kelly Clarkson, getiteld My December, verschijnt in de zomer van 2007. Net als bij zijn voorgang Breakaway, zorgt ook dit album weer voor frictie tussen Kelly en haar platenlabel. Uiteindelijk komt alles op zijn pootjes terecht en verschijnt de CD gewoon. De eerste single van het album is 'Never Again'.