Artiest

Sophie Ellis Bextor

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Sophie Ellis Bextor
Engelse zangeres die doorbreekt met 'Groovejet (If This Ain't Love)', een single van DJ Spiller. Solo scoort Sophie Ellis-Bextor in 2002 een top 10-hit met 'Murder On The Dancefloor'. 

Sophie Ellis-Bextor wordt geboren op 10 april 1979. Ze is de dochter van Janet Ellis, bekend als presentatrice van het Engelse programma Blue Peter, en Robin Bextor, een bekende TV- en videoregisseur. 

Theaudience

Als klein meisje wil Sophie al zangeres worden en in Londen, de stad waar ze opgroeit, ontmoet ze op 16-jarige leeftijd de muzikant Billy Reeves. Samen richten ze de new wave indie-band Theaudience op, een band die een behoorlijke fanbase heeft in het clubcircuit en opvalt door lange songtitels, scherpe gitaren, synthesizers en natuurlijk de mooie zelfverzekerde frontvrouw. 

Solo

Na een handvol redelijk tot goede singles en welgeteld één matig album houden ze er door interne discussies en problemen in 1998 mee op. Nadat de band uit elkaar is, zet Ellis alles op alles om een solocarrière op te bouwen en begint met het schrijven van songs. Maar haar carrière wil niet echt van de grond komen. 

Spiller

Daar komt echter verandering in als ze in 1999 een tape krijgt opgestuurd van de Italiaanse DJ Spiller. Hij stelt haar voor om een dancenummer in te zingen, het genre muziek waar Ellis nog niet eerder muzikaal mee in aanraking is gekomen. Het gevolg is bekend: 'Groovejet (If This Ain’t Love)' wordt wereldwijd een groot artistiek en commercieel succes. 

Read My Lips

Sophie brengt in 2001haar eerste soloalbum uit. Read My Lips, een electro-popachtig album met lichte dance invloeden. Dit album krijgt niet bepaald goede kritieken van de Engelse pers, maar het publiek denkt daar heel anders over. Vooral door de twee vrolijke disco-songs 'Take Me Home' en 'Murder On The Dancefloor'. Het album wordt in 2002 genomineerd voor een Brit Award.

Tweede album

Het tweede album van Sophie Ellis-Baxtor verschijnt in oktober 2003 en is getiteld Shoot from the Hip. De plaat levert de zangeres twee top-10 hits op in haar thuisland.

George Michael

Na een periode van stilte rondom de Britse zangeres verschijnt in mei 2007 haar derde album Trip The Light Fantastic. Sophie Ellis-Baxtor treedt een maand later, op 26 juni, op als support-act van George Michael in de Amsterdam ArenA.

Make A Scene

Vier jaar later brengt de zangeres haar vierde studio album Make A Scene uit. In Rusland wordt de plaat op 18 april door Universal Music Group uitgebracht en in het Verenigd Koninkrijk op 13 juni door Ellis Bextors eigen platenlabel EBGB's

Tracks van Sophie Ellis Bextor