Artiest

Causes

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Causes
Sinds hij in 2008 de oversteek maakte van Londen naar Utrecht is het leven van de Engelse Rupert Blackman één grote reis. Causes is zijn nieuwste bestemming, nadat hij eerder letterlijk van de straat wordt geplukt om onder eigen naam een plaat te maken. In maart 2013 verschijnt zijn debuutalbum ‘The Lights Of Home’, dat de hitlijsten inschiet en hem overal op de planken brengt.

De Engelse Rupert Blackman maakt in 2008 de oversteek van Londen naar Utrecht. Daar wordt 'ie door onze eigen Anouk van de straat geplukt, om vervolgens onder zijn eigen naam een plaat te maken. In maart 2013 verschijnt The Lights Of Home. Het album schiet de hitlijsten in en brengt Rupert on stage. Hij blijft groeien, barst van de inspiratie en schrijft soms wel zes liedjes per dag. Dat ontgaat de anderen niet. Hij schreef onder andere nummers voor Alain Clark en VanVelzen.

Creatief trio

Voor de opvolger van Ruperts debuutalbum werkt hij samen met Jan, de huidige gitarist van Causes. Ze werken samen met Ian Grimble, producent van onder andere Mumford & Sons. Deze man deinst nergens voor terug. Zo drukte hij Jan bijvoorbeeld een strijkstok in handen om zijn gitaar mee te bewerken. De creativiteit loont zich, want de nummers blijven zich aandienen. De mannen maken geen typische singer-songwriter liedjes meer, maar het geluid van een band. In 2015 brengen ze de single 'Teach Me How To Dance With You' uit, en die slaat aan. 

Songteksten

Rupert vertelt tijdens Eurosonic Noorderslag aan Michiel over de inhoud van de nummers. "Ik denk dat het onmogelijk is om een liedje te schrijven zonder er een stukje van jezelf in te leggen. Het is niet zo dat een nummer van A tot Z over dezelfde persoon of gebeurtenis gaan, hoor. Maar de ene zin kan over die persoon gaan en de volgende over die persoon, en zo komt het nummer dan tot stand. Eigenlijk is elk nummer een soort puzzel."