Artiest

Joss Stone

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Joss Stone
Joss Stone brengt op 16-jarige leeftijd haar debuutalbum The Soul Sessions uit. De CD slaat in als een bom en haar naam is meteen gevestigd in muziekland. Na haar tweede album Mind, Body & Soul komt in 2007 Introducing Joss Stone uit. Volgens Joss leren we haar op dat album pas echt kennen.

Joss Stone (echte naam Joscelyn Eve Stoker) wordt in 1987 geboren in het Engelse Devon. Al op jonge leeftijd tekent ze een contract bij een Amerikaanse platenmaatschappij.

Soulclassics

Joss Stone heeft een indrukwekkende soulstem en om haar eens flink te laten oefenen stuurt de platenmaatschappij haar de studio in met een paar oude soulhelden. Ondermeer met Betty Wright en Timmy Thomas neemt ze een stapel obscure soulliedjes uit de jaren ’60 en ’70 op. Voor de grap wordt ook een ’versoulde’ versie van het liedje ’Fell In Love With A Boy’ vanThe White Stripes opgenomen.

Coveralbum

De oefening bevalt zo goed, dat de platenmaatschappij besluit om haar geplande debuutalbum nog maar even niet op te nemen. In plaats daarvan komt in 2003 eerst een coveralbum uit met de bijzondere opnamen: The Soul Sessions. Het album en de single ’Fell In Love With A Boy’ worden grote hits.

Mind, Body and Soul

Eind september 2004 komt Joss Stone's tweede album Mind, Body And Soul uit. Op het album staat voor het eerst eigen materiaal van de zangeres. Betty Wright, soulzangeres uit de jaren '70 en tevens achtergrondzangeres voor onder andere Erykah Badu en Jennifer Lopez,  produceert het album.Ook de legendarische Motown-songschrijver Lamont Dozier levert een song aan, samen met zijn zoon Bo Dozier. Met Bo heeft Joss twee jaar lang, tot haar achtiende, een relatie.

Management

Vlak na de release van Mind, Body And Soul wordt bekend dat Joss Stone haar moeder als manager heeft ontslagen. De samenwerking tussen beide loopt niet meer goed als gevolg van een volwassen wordende Joss. Het vinden van de nieuwe manager levert vervolgens nogal wat problemen op. 

Seks uitstralen

Stone: "Er kwam een manager praten die me vertelde dat ik dringend meer seks moest uitstralen. Hij zei dat meisjes mij moesten wilden zijn, maar dat jongens me in bed zouden moeten willen hebben. Sorry, maar ik trek mijn kleren voor niemand uit. Ik ben niet zo mooi als Beyonce  ik kan me niet voorstellen dat de wereld mij naakt wil zien."

Succesvolle singles

Mind, Body And Soul  levert succesvolle singles als 'You Had Me',  'Right To Be Wrong', 'Spoiled' en 'Don't Ya Wanna Ride'. Joss treedt in 2005 ook op tijdens Live 8 in Londen, een wereldwijd festival om aandacht van wereldleiders te vragen voor de problemen in Afrika.

Introducing Joss Stone

Het derde album van Joss Stone, dat in 2007 uitkomt, is getiteld Introducing Joss Stone. De muziekstijl op het album is een mix van vintage soul, '70s-style R&B, motown girl-group harmonies en jazzy grooves, uitgevoerd door een live band.

Eigen visie

Op haar derde album heeft de Britse soulzangeres en songwriter het gevoel dat ze werkelijk haar eigen muzikale visie kan uiten. "Dit is de eerste keer dat ik een album heb gemaakt dat echt mijn persoon vertegenwoordigt", aldus Joss Stone. "Daarom heb ik het ook Introducing Joss Stone genoemd. Dit zijn mijn woorden en dit is wie ik ben als artiest". In juli 2012 bracht Stone haar laatste album uit, The Soul Sessions, Vol. 2, een vervolg op haar debuutalbum.