Artiest

Biffy Clyro

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Biffy Clyro
Biffy Clyro is een alternatieve, experimentele rockband uit uit het Schotse Kilmarnock. De band rondom frontman Simon Neil bestaat al sinds 1995, maar weet in 2007 pas enige bekendheid te verkrijgen door vooral veel op te treden en met hun vierde album, Puzzle. Het album Only Revolutions uit 2010 betekent de definitieve doorbraak.

Simon Neil is pas vijftien als hij met de Ben Johnston en Barry (achternaam onbekend) in 1995 een rockbandje vormt in het plaatsje Kilmarnock in Schotland. Barry wordt al gauw uit de band gewerkt en vervangen door de tweelingbroer van Ben Johnston, James. Ze worden verenigd in hun liefde voor underground, experimentele rock en ontwikkelen al snel hun eigen herkenbare sound, dat wel binnen deze muzikale hokjes past.

Ontstaan bandnaam

Jarenlang heeft de band niks willen vertellen over het ontstaan van de naam. Veel later komt de uitleg dat het een knipoog is naar zanger Cliff Richard. Een van de bandleden zat in de klas bij een meisje met een pen met een Cliff Richard afbeelding. Deze pen werd de Cliffy Biro pen genoend. Later is dat -om het beter bekkende te amaken- gewijzigd naar Biffy Clyro.

Eerste albums

De jongens spelen wel, maar het eerste album van Biffy Clyro (de bandnaam die tot op heden niet verklaard is) laat tot 2002 op zich wachten. Blackened Sky wordt een jaar later opgevolgd door The Vertigo Of Bliss en een jaar daarna komt Infinity Land uit. Deze platen worden geen groot succes, maar zorgen wel voor een kleine, trouwe groep fans.

Puzzle

Dat verandert met het vierde album, Puzzle uit 2007. Het 'waarom' is niet helemaal duidelijk, maar dit album betekent een kleine doorbraak voor de band. De schare fans groeit enorm, ze staan in het Wembley Stadium (als voorprogramma van Muse), spelen op verschillende festivals (waaronder Lowlands) en mogen optreden met grote acts als U2 en The Rolling Stones (vaak wederom als voorprogramma).

Only Revolutions

Eind 2009 komt het vijfde album, Only Revolutions, uit. Dit album noemen ze zelf een 'rockmonster na de overweldigende droevigheid van Puzzle'. De titel komt van een boek van Mark Danielewski, Simon Neils favoriete schrijver. Dit boek bestaat uit twee kanten van één liefdesverhaal, iets wat de zanger ook wil laten horen in de songs. Er komen twee singles van dit album, maar de derde weet Nederland pas te bereiken ( de ballad 'Many Of Horror'). Sterker, het betekent de definitieve doorbraak voor de band.

Pinkpop

De organisatie was er als de kippen bij toen zij het festival van 2010 volplande en vóór deze doorbraak Biffy Clyro regelde voor een optreden op het festival. Het optreden wordt wisselend ontvangen. Enkele dagen na het optreden in Landgraaf komt de volgende single, 'Bubbles', uit. Niet veel later komt 'God & Satan' uit. 

130.000 man publiek

Tijdens de zomer van 2011 speelt Biffy Clyro in het voorprogramma van de Foo Fighters voor zo'n 130.000 mensen.

Opposites

Het album Opposites is het zesde album van de band dat uitkomt in januari 2013. In eerste instantie is het idee om meerdere cd's uit te brengen, maar wordt het als dubbel cd uitgebracht. Op elke cd staan 10 tracks.