Artiest

Al Stewart

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Al Stewart
Zanger/componist, geboren in Glasgow op 5 september 1945. Voornamelijk bekend van 'On The Border' (1977): de hit-single van het album Year Of The Cat met daarop andere nummers als 'Lord Grenville', 'Sand In Your Shoes', 'Flying Sorcery' en 'Broadway Hotel'.

Stewart begint als dertienjarige jongen met gitaarspelen. Hij verschijnt in Tony Blackburn's band The Sabres van waaruit hij als twintigjarige doorgroeit naar de Londense R&B scene en zijn acoustische gitaar verruilt voor een elektrische. Hij verruilt opnieuw van gitaartype als hij in 1965 verhuist naar Londen.

Iets revolutionairs

Stewart komt daar in contact met Paul Simon, Bob Dylan en Bert Jansch en deze trits brengt hem tot het besef 'erbij' te moeten horen bij iets wat naar eigen zeggen "De geboorte van iets gigantisch, iets revolutionairs" is. Stewart woont samen in één huis met Simon en Garfunkel, Jackson C. Franks en Sandy Dennu en plukt de vruchten van een bloeiende folkscene.

Love Chronicles

Na zijn eerste uitgebrachte single 'The Elf' (gebaseerd op Tolkiens In De Ban Van De Ring), een niet succesvolle single waarop Jimmy Page op gitaar te horen is, tekent Stewart uiteindelijk een platencontract bij CBS, waar hij een aantal albums uitbrengt met vooral zelfreflectieve liefdessongs. Het autobiografische album Love Chronicles is het enige album dat in de VS wordt uitgebracht. Het trekt de aandacht mede door de toepassing van het woord 'fucking' in het gelijknamige nummer op dit album.

Hitalbums

Op het volgende album Past, Present And Future uit 1974 schakelt Stewarts fascinatie voor liefde over op fascinatie voor historische verhalen en wordt hiermee eindelijk beloond met zijn eerste Amerikaanse hitlijstalbum. Modern Times is nog succesvoller dan Past, Present And Future en het daaropvolgende 'The Year Of The Cat' is een regelrechte hit, waarvan meer dan een miljoen exemplaren over de toonbank gaan.

Creativiteit

'Time Passages' overtreft in 1978 voorgaande prestaties dubbel en dwars, maar niet lang hierna ontglipt de creativiteit Stewart. Er ontstaan hierdoor moeilijkheden over zijn contract en hij verandert van platenlabel. In 1984 verschijnt er weer nieuw werk van hem: Russians And Americans, een zeer gekleurd album, leidt tot een teleurstellende verkoop. Hierna verschijnen nog wel albums van Stewart, maar echt opmerkelijk is het in 2001 verschenen album 'Down In The Cellar', een muzikale ode aan de wijn.

Tracks van Al Stewart