Artiest

Tavares

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Tavares
Tavares is een Amerikaanse R&B/discoband met soul-invloeden. Met name in de jaren zeventig scoren de vijf broertjes een rits hits om U tegen te zeggen. Ralph en Tiny Tavares hebben de groep inmiddels verlaten.

Chubby and the Turnpikes

De broertjes Tavares beginnen in 1963 op te treden als Chubby and the Turnpikes. Op dat moment is de jongste telg, Tiny, pas dertien jaar oud. Tien jaar later tekenen ze als Tavares een contract bij Capitol Records.  

Hit

Met 'Check It Out' scoort Tavares in 1973 zijn eerste R&B Top 10-hit. Vanaf dat moment zijn de gebroeders regelmatig in de charts te vinden. Met 'She's Gone' scoren ze in 1974 hun eerste nummer één-hit in de R&B-hitlijst.

Victor

Ten tijde van het eerste album (1972) maakt Victor Tavares nog deel uit van de band. Kort daarop verlaat hij de groep. Tavares bestaat vanaf dit moment uit vijf personen.

Singles

Tavares ontwikkelt zich in de jaren die daarop volgen tot een ware hitmachine. Singles als 'Remember What I Told You To Forget', 'It Only Takes A Minute' en 'Don't Take Away The Music' gooien hoge ogen in de charts. Om nog maar te zwijgen over 'Heaven Must Be Missing An Angel' en 'Whodunit'. Het album In The City gaat ook als warme broodjes over de toonbank.

Saturday Night Fever

Hoewel hun roots in de R&B liggen, komt Tavares steeds meer bekend te staan als disco-act. Niet in de laatste plaats door hun soundtrack van Saturday Night Fever (1977). Dit levert Tavares hun eerste en laatste Grammy op.

Minder succes

Hoewel Tavares met singles als 'Never Had A Love Like This Before' en 'Bad Times' nog steeds vaste klant zijn in de hitlijsten, verkopen de albums Madame Butterfly en Charged stukken minder. In 1980 breken ze met Capitol Records.

Laatste hit

Tavares tekent een contract bij platenlabel RCA. In 1982 scoren ze nog een grote hit met de ballad 'A Penny For Your Thoughts', maar dit is tevens hun laatste wapenfeit.

Vertrek

Ralph Tavares besluit de band in 1983 te verlaten. Een dikke tien jaar later volgt broer Tiny zijn voorbeeld. De drie resterende gebroeders gaan verder als trio. Ze toeren nog steeds.