Naar homepage
Artiest

Grandmaster Flash

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Grandmaster Flash

Grandmaster Flash is een van de pioniers van hiphop. In de jaren zeventig maakt hij als een van de eersten nieuwe muziek door drumritmes aan elkaar te mixen. Hij wordt geboren in Barbados in 1958 onder de echte naam Joseph Saddler.

Pionier

Grandmaster Flash wordt beschouwd als een van de pioniers van de hiphop. In de jaren zeventig maakt hij als een van de eersten nieuwe muziek door drumritmes aan elkaar te mixen.

Innovaties

Grandmaster Flash monteert nieuw verworven beats achter elkaar, zet die op LP en draait die plaat op de speler heen en weer. Dit is het zogenaamde scratchen (wat eerst Cutten heette). Andere nieuwe technieken waar hij mee experimenteert, zijn de Backspin Technique (ook wel Quick-Mix genoemd) en Punch Phrasing. Grandmaster Flash is niet de allereerste die dit deed, maar hij is wel erg succesvol en invloedrijk geweest.

Furious Five

Met zijn groep The Furious Five brengt hij in 1981 de single The Adventures of Grandmaster Flash on the Wheels of Steel uit.

The Message: sociaal bewogen

In 1982 brengt Grandmaster Flash met zijn Furious Five The Message uit. Hij laat als één van de eerste sociaal bewuste teksten in hun raps horen. Hij mixt daarmee de kritische geluiden van muzikanten en dichters als bijvoorbeeld Gil Scott-Heron en The Last Poets met de feelgood muziek uit die tijd. De titeltrack 'The Message' wordt een grote hit en bereikt in Nederland in 1983 de top van de hitlijsten.

Hall of Fame

In de jaren tachtig brengt de groep meerdere albums uit die zonder uitzondering de gouden of platinum status bereiken. In 2007 worden Grandmaster Flash en The Furious Five als eerste hiphopartiesten toegelaten tot de Rock & Roll Hall of Fame.

Tracks van Grandmaster Flash