Artiest

Moloko

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Moloko
Brits duo dat in 1999 een hitje scoort met het door Boris Dlugosch geremixte 'Bring It Back'. Moloko bestaat uit het (ex-)paar Roisin Murphy en Mark Brydon. In 2003 verschijnt Statues. Na de toer om het album te promoten houdt Moloko het voor gezien en gaat Roisin voor haar solo carrière.

Wat is Moloko? De muziek van Moloko is het best te omschrijven als inovatieve eclectische electronische dansmuziek met af en toe wat vocalen er doorheen gemixt. OK, maar wie zijn Moloko dan eigenlijk? Op hun eerste single met de onuitspreekbare titel 'Where Is The What If The What Is In Why' die in 1995 uitkomt, laten ze het nog even in het midden, maar al snel kunnen ze het niet meer voor zich houden, en stellen ze zich voor als Roisin Murphy en Mark Brydon. 

Droogs

Enne... waar staat de naam Moloko voor? Moloko is wat de Droogs (stelletje normloze, gewelddadige jongeren) drinken in de Karova Bar in A Clockwork Orange van Stanley Kubrick.

Do You Like My Tight Sweater

En hoe hebben de twee Moloko's elkaar gevonden dan? Nou, Roisin kwam op een feest Mark tegen, waarop deze tegen hem zei: "Hoe vind je mijn super-strakke shirt staan?" Mark, die producer was en overal 'potentieel' in zag, vond het een leuke zin om te verwerken in een van zijn nummers, en zei terug tegen Roisin: "Dat shirt staat je niet, maar er zit wel een nummer in!" De twee gingen aan de slag, en de dag erna doopten zij zich om tot Moloko. Vijf weken later kwam het nummer 'Do You Like My Tight Sweater' uit, en de wereld was een super-duo rijker! 'Do You Like My Tight Sweater' staat op het gelijknamige album.

Sing It Back

Hun mix van dance, funk, en trip-hop zoals Portishead of Massive Attack, doorspekt met een beetje humor, wordt door iedereen opgepikt. Maar in 1999 breekt Moloko écht door met het nummer 'Sing It Back', waar 3FM vanaf het allereerste begin al gek van is.

Statues

In de zomer van 2001 komt het album All Back To The Mine uit, een dubbelaar met remixen van hun bekendste nummers. Maar dit is slechts een 'zoethoudertje' tot het volgende album want geen enkele remix kan het het origineel natuurlijk overtreffen. In het voorjaar van 2002 verschijnt Statues.

Solo

Nadat ze de toer rondom het album hebben afgerond gaan de twee ieder hun eigen weg. Roisin gaat door als soloartiest onder haar eigen naam, maar brengt tijdens haar liveshows nog veel Moloko hits ten gehoren.