Artiest

Cock Robin

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Cock Robin
Amerikaanse popgroep die met 'The Promise You Made' en 'Thought You Were On My Side' in 1985 twee grote hits scoort in ons land. In 1983 richten conservatorium-muzikant Peter Kingsbery en nachtclubzangeres Anna Lacazio de band Cock Robin op naar het boek The Marriage Of Cock Robin And Jenny Wren, een zeventiende eeuws boekje met een versje over een huwelijk tussen een roodborstje en een winterkoninkje.

Clive Wright en Louis Molino zijn de andere bandleden. Platenmaatschappij CBS denkt slim te zijn door de band eerst in Europa groot te maken zodat een doorbraak in de Verenigde Staten een eitje moet zijn. Het succes in Europa is geen probleem, maar de Verenigde Staten gaan nooit echt overstag voor Cock Robin. Een jaar na de oprichting van de band wordt het titelloze debuutalbum opgenomen. Het doet in eerste instantie weinig tot niets totdat eind 1985 'When Your Heart Is Weak' op single verschijnt. De single flopt in Nederland, maar in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk wordt de ballad een hit.

Europees succes

Nederland is pas klaar voor Cock Robin met 'The Promise You Made'. Het duet verovert begin 1986 de bovenste plaats van de Nederlandse Top 40. 'Thought You Were On My Side' haalt de Top 5 en het opnieuw uitgebrachte 'When Your Heart Is Weak' is de derde hit op een rij voor Cock Robin. De lp Cock Robin haalt de derde plaats in de Album Top 50. After Here Through Midland (1986) schopt het tot een zesde plaats in de albumlijst en bevat een hit in 'Just Around The Corner'. Het is het laatste hitfeit van Cock Robin (inmiddels een duo). De single 'El Norte' flopt. Ook After Here Through Midland weet het Amerikaanse publiek niet te overtuigen, ondanks dat producer Don Gehman (bekend van zijn werk voor de succesvolle Jonh Mellencamp) eraan heeft meegewerkt. Met First Love/Last Rites leveren Peter en Anna in 1989 hun laatste album af. Dit maal is producer Rhett Davies (van o.a. Roxy Music, Icehouse, {l}B-52's{/l} en Split Enz) aangetrokken. De single 'Worlds Apart' haalt net de Nederlandse Top 40 niet en 'Manzanar' flopt.

Compilatie

Een jaar later doekt Peter Kingsbery Cock Robin op en de platenmaatschappij vindt het nodig een compilatie-cd uit te brengen: Compilation: Collection Gold, In 1991 verhuist Kingsbery naar Frankrijk, het land waar Cock Robin het meeste succes heeft (gehad). Zijn eerste solo-album heet A Different Man. Vier jaar later verschijnt Once In A Million en de single die daar van afkomt, 'There's No Magic To It', wordt een hit. In Frankrijk. Kingsbery's derde solo-album, Pretty Ballerina, komt uit in 1997. Pas in 2000 brengt Anna Lacazio haar debuutalbum uit: Eat Life. In 2006 kwam de band weer samen om I Don't Want To Save The World op te nemen.

Tracks van Cock Robin