Artiest

Kele

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Kele
Kele is de Engelse zanger van de band Bloc Party, maar naast zingen kan hij goed uit de voeten op de gitaar. Hij houdt van zijn band, maar in juni 2010 komt er een solo-album van hem uit, wat een mix is van indierock, dance en electro.

Kelechukwu Rowland Okereke (kortweg 'Kele') wordt op 13 oktober 1982 geboren in Liverpool, maar groeit met zijn zus op in Londen. Zijn vader is moleculair bioloog en zijn moeder is verloskundige en beiden zijn van Nigeriaanse afkomst. Hij wisselt een aantal keer van school en opleiding en zijn interesse voor muziek is groeiende.

Bloc Party

Kele ontmoet Russell Lissack als hij zeventien is en al snel wordt hij vrienden met de gitarist. Niet lang daarna ontmoet hij bassist Gordon Moakes en drummer Matt Tong. Samen vormen ze de band The Angel Range, maar in 2003 veranderen ze de naam in Bloc Party. In 2005 komt het debuutalbum uit. De band wordt razend populair, sleept verschillende awards in de wacht en de albums verkopen goed. In de herfst van 2009 besluiten de mannen een break te nemen.

Solo

Alle bandleden gaan hun eigen weg, maar ze benadrukken dat het niet het einde van de band betekent. Deze break is de uitgelezen kans voor Kele om als solo-artiest aan de slag te gaan en dat doet hij dan ook. In juni 2010 komt The Boxer uit met als eerste single 'Tenderoni', dat weer straattaal is voor 'lieverd'.

Privéleven

Kele staat bekend als een erg verlegen, bescheiden muzikant. Interviews over welke schoenen hij aanheeft, wat hij als ontbijt heeft gehad, etc. laat hij het liefst aan zich voorbij gaan. Des te opmerkelijker is als hij in 2010 openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkomt. Daarnaast houdt hij geen blad voor de mond als het gaat om collega-artiesten. Zo bekritiseert hij Green Day en Oasis in de media.