Artiest

4 Non Blondes

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. 4 Non Blondes
Vier niet-blondines die in 1992 een nummer 1-hit scoren met 'What's Up?'. Na het debuutalbum Bigger, Better, Faster, More? uit 1992 wordt de 4 Non Blondes opgeheven. Linda Perry gaat solo en ontwikkelt zich als hitfabriek voor een aantal beroemde artiesten. Voor Pink schrijft ze bijvoorbeeld 'Get The Party Started'.

Vier brunettes zitten in een undergoundband en zoeken naar de geschikte naam voor hun grungegroepje. Na een urenlange, intensieve maar vooral briljante analyse zegt de ene brunette tegen de anderen: "Hé we hebben allemaal bruin haar!" Zegt een andere brunette: "Laten we ons dan de vier-niet-blondjes noemen!" Het lijkt verdacht veel op een dommeblondjesmop, maar zo komt de opmerkelijke naam van 4 Non Blondes werkelijk waar ter wereld. 

Linda Perry

In 1989 is zangeres Linda Perry reeds een begrip in de cafés van het kustgebied van San Fransisco. Haar Janis Joplin-achtige stem en haar sombere gitaarspel, maar vooral haar duidelijke liefde voor vrouwen heeft voor deze grootste bekendheid gezorgd. Linda vormt de dan nog naamloze band samen met bassiste Christa Hillhouse. 

Aardbeving

Het zit de dames aanvankelijk niet mee. Hun allereerste optreden, op 7 oktober 1989, moeten ze afzeggen, omdat de omgeving van San Fransisco die dag door een aardbeving wordt getroffen. Enkele maanden later wordt de band uitgebreid met twee nieuwe bandleden. Gitariste Shanna Hall en drumster Wanda Day maken van het duo een kwartet: 4 Non Blondes. 

Nieuwe leden

Via optredens in allerlei kleine, vaak obscure kroegen en clubs wint 4 Non Blondes uiteindelijk een Best Unsigned Band Award. Hierdoor vallen ze voor het eerst op en komen ze terecht in het voorprogramma van de rockband Primus. In die tijd verlaat gitariste Hall de band en neemt Roger Rocha, de kleinzoon van de expressionistische kunstenaar Clyfford Still, haar plaats in. Het viertal duikt in 1992 de studio in om te werken aan hun eerste album. Voordat deze opnames beginnen, verlaat een tweede bandlid 4 Non Blondes. Drumster Wanda Day gaat, Dawn Richardson vervangt haar. Richardson heeft dan al enkele jaren in jazz- en salsabands percussie gespeeld. 

Bigger, Better, Faster, More

Datzelfde jaar verschijnt het album Bigger, Better, Faster, More in de Verenigde Staten. De Amerikanen lopen er dan echter nog niet bepaald warm voor. In de zomer van 1993 wordt de eerste single van 4 Non Blondes uitgebracht. 'What’s Up' blijkt een schot in de roos. De plaat bereikt de eerste positie in de Nederlandse hitlijsten en een dergelijke positie in vele andere Europese landen. Bigger, Better, Faster, More wordt nu ook ontdekt en wordt vele malen platina in thuisland Amerika, Engeland, Duitsland en Zweden. 

Produceren

Hier blijft het echter bij voor 4 Non Blondes, want de tweede single, 'Spaceman', kan het succes van 'What’s Up' niet evenaren. De consumenten en de critici laten de band vallen. Niet lang daarna besluit Linda Perry de band te verlaten om te proberen een solocarrière van de grond te krijgen. Dit betekent het einde van 4 Non Blondes. Als producer en songschrijver weet Linda Perry begin 2002 het succes van 'What's Up' te evenaren. 'Get The Party Started' van Pink is van haar hand. Ook Christina Aguilera maakt gebruik van de schrijfkunsten van Perry. Ze schrijft het nummer 'Beautiful' voor Aguilera van het album Stripped.

Tracks van 4 Non Blondes