Artiest

Within Temptation

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Within Temptation
Nederlandse band met gothic invloeden die met 'Ice Queen' totaal onverwacht een enorme hit scoort in 2001. Within Temptation brengt in het voorjaar van 2003 de Kate Bush-cover 'Running Up That Hill' uit op single. Vier keer wint de groep de Conamus Export Prijs.

Oprichting

Within Temptation komt uit Waddinxveen en wordt in 1996 opgericht door gitarist Robert Westerholt. Een toetsenist vindt hij in zijn broer Martijn en een zangeres in zijn vriendin Sharon den Adel. Met Jeroen van Veen op bas, Michiel Papenhove op gitaar en Richard Willemse achter de drums is de band compleet. 

Enter

Twee drummers later neemt Within Temptation Enter (1997) op. De debuut-cd wordt goed ontvangen en de band staat dat jaar op o.a. Dynamo Open Air. Metalformatie Orphanage vraagt de band in november mee op tournee. 

Mother Earth

Mother Earth verschijnt in december 2000. De maand erop staat Within Temptation op Noorderslag. Daar vertolkt de band ook 'Our Farewell', de nieuwe single. 

Ice Queen

'Ice Queen' verschijnt een aantal maanden later, maar doet in eerste instantie niets. Pas begin 2002 is de clip van het nummer regelmatig op clipzender The Box te zien en stormt het de Mega Top 100 binnen. Als extra duwtje roept 3FM 'Ice Queen' uit tot Megahit. 'Ice Queen' schopt het tot nummer 2 in de Mega Top 50.

Running Up That Hill

'Running up that Hill' (geschreven en eerder uitgevoerd door Kate Bush) en 'Mother Earth' komt in een nieuw jasje uit in Europa. Ook vliegt de band op 5 mei door Nederland per helikopter om vier shows op die dag te doen. 

Silent Force

Het album The Silent Force komt uit in 2004. Bij de opnames van het album is een 80-koppig orkest gebruikt. Na het uitbrengen van de tweede single van dit album, 'Memories', gaat de band in februari van 2005 op een Europese tournee waarbij ook Pinkpop aan wordt gedaan.

Buitenland

Ook buiten de landsgrenzen boekt Within Temptation veel succes. Vier keer wint de band de Conamus Export Prijs, de award voor de Nederlandse act die het meeste succes in het buitenland heeft geboekt. Vooral in Duitsland is Within Temptation enorm populair.

The Heart Of Everything

Opvolger van The Silent Force is het album The Heart Of Everything en die verschijnt in maart 2007. Op de eerste single, 'What Have You Done', zingt Life Of Agony-zanger Keith Caputo mee. Ook staat de band op Pinkpop 2007. De tweede single van The Heart Of Everything, 'Frozen', behandelt een zwaar onderwerp, namelijk mishandeling en kindermisbruik.

Amerika

Hoewel het weinig Nederlandse bands lukt om in de VS door te breken, lijkt Within Temptation dit patroon te doorbreken. The Heart Of Everything verschijnt op 24 juli (2007) in Amerika. In de eerste week van augustus komen ze op nummer 1 binnen in de Amerikaanse Heatseeker Charts. Dit is een hitlijst voor bands die nog niet eerder in de VS zijn uitgebracht.

Metropole Orkest

Een tour langs alle grote Amerikaanse steden volgt in september 2007. Europa is vanaf oktober aan de beurt. Samen met het Metropole Orkest geven ze in februari 2008 een grote show in Ahoy Rotterdam. Dit orkest staat bekend als een begrip in de internationale muziekwereld.

All I Need

'All I Need' is de derde track van het album The Heart Of Everything en komt in het najaar van 2007 uit. Het is een rustig en melancholisch nummer waarin akoestische gitaren als basis dienen.

Voorprogramma van Iron Maiden

In februari 2008 werd bekend dat de Nederlandse band in het voorprogramma staat van Iron Maiden tijdens optreden van de band op Twickenham in juli.WT neemt daarna even wat gas terug om aan nieuw materiaal te werken, voor een akoestische theatertour en voor een bevalling. Sharon wordt in juni van 2009 moeder van een zoon. Op 30 maart 2011 bevalt Sharon opnieuw, wederom van een zoon.

The Unforgiving

Er wordt in 2011 een nieuw hoofdstuk aan het avontuur van de band toegevoegd als het album The Unforgiving in maart van dat jaar uitkomt. Daarnaast treden ze in het begin van dat jaar ook op tijdens Vrienden van Amstel Live in Ahoy Rotterdam.

Hydra

Hydra is alweer het zesde studioalbum van de symfonische metalband en ziet eind januari 2014 het levenslicht. Alle muziek en teksten zijn geschreven door zangeres Sharon den Adel en gitarist Robert Westerholt. Op dit album zijn ook een aantal samenwerkingen te vinden. Waaronder de metalcore zanger Howard Jones, de Finse zangeres Tarja Turunen en misschien wel de meest opmerkelijke: rapper Xzibit.