Artiest

Toto

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Toto
Softrockband uit Los Angeles die in de jaren '80 een aantal grote hits scoort met 'Rosanna', 'Africa', 'Stop Loving You' en 'Pamela'. Toto ontstaat in 1976 te Los Angeles, wanneer David Paich en Jeff Porcaro samen een band beginnen.

Paich en Porcaro zijn op dat moment al gewaardeerde sessiemuzikanten voor onder andere Steely Dan, maar ze willen graag zelf een band beginnen.

Hold The Line

Ze vinden Steve Lukather (zang, gitaar), Bobby Kimball (zang), Steve Porcaro (toetsenist) en David Hungate bereid zich bij de band te voegen. Het succes komt snel. Het eerste titelloze album verschijnt in 1978 en levert een jaar later de eerste hit voor Toto in ons land op: 'Hold The Line'. In de Verenigde Staten schopt 'Hold The Line' het tot de Top 5 en levert het een gouden single op. 

Naamgeving

Toto is niet genoemd naar het hondje Toto van Dorothy uit The Wizard of Oz, zoals vaak aangenomen wordt, maar afkomstig van het Latijnse "In Toto", "Et Toto" of "Et Totas", dat 'allesomvattend' betekent. De band is zo genoemd omdat de groep zoveel mogelijk muziekstijlen wil verenigen.

Grote doorbraak

Het succes van het debuutalbum krijgt niet direct een vervolg. De albums Hydra (1979) en Turn Back (1981) leveren het zesmanschap geen hitsingles op. Toto IV betekent de grote doorbraak voor de band. 'Rosanna' en 'Africa' halen beide de Top 3 in Nederland en levert Toto twee gouden singles op in de Verenigde Staten. 

Stop Loving You

In 1988 scoort Toto weer twee grote hits: 'Stop Loving You' en 'Pamela'. In oktober 2002 verschijnt Through The Looking Glass. De eerste single van dit album is 'Could You Be Loved', een cover van Bob Marley.

Hartaanval

Voorafgaande aan de release van het album The Seventh One in 1990 verlaat Steve Porcaro de band. Zijn broer Jeff sterft twee jaar nadien op 38-jarige leeftijd aan een hartaanval, maar werkt nog wel mee aan het album Kingdom of Desire. Steve Lukather wordt tijdelijk leadsinger van de band, die in Europa en Japan meer fans heeft dan in de VS.

Kimball

De Britse drummer Simon Phillips versterkt de band voor het uitkomen van het album Tambu halverwege de jaren negentig. En in 1999 voordat Mindfields verschijnt, keert Bobby Kimball terug als leadzanger na vijftien jaar afwezigheid.

Covers

Na enkele jaren stilte komt Toto in 2002 terug met een album, getiteld Through The Looking Glass. Dit album bestaat volledig uit covers van bekende nummers. In 2006 verschijnt het laatste Toto-album "Falling In Between" waarop toetsenist Greg Phillinganes debuteert.

Nederland

Hoewel grote hits de laatste jaren uitblijven, toert de groep nog regelmatig de wereld rond met Nederland als vaste concertlocatie. In 2015 brengt de band hun plaat TOTO XIV uit. Het is hun eerste studioalbum sinds tien jaar en is behalve op cd ook op dvd en vinyl te verkrijgen. Bassist David Hungate keert voor dit album terug en toert in de lente van 2015 mee met Toto door Europa.