Artiest

Air

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Air
Frans electronica-duo dat met het album Moon Safari uit 1998 (en de single 'All I Need') bij het grote publiek doorbreekt. Jean-Benoit Dunckel en Nicolas Godin laten zich naar eigen zeggen inspireren door Brian Wilson, Burt Bacharach en Serge Gainsbourg, dus niet op de verwachte electronica-grootheden als Kraftwerk of Yello!

Het Franse electronica-duo Air valt niet te vergelijken met andere Franse electronicabands als Daft Punk. Ze doen hun naam alle eer aan met hun zweverige spacy geluid. Hoewel het duo met zijn eerste singles wel bekendheid verwerft in de dance-scene, brengt de eerste cd Moon Safari in 1998 een serie tracks die beter geschikt zijn om te beluisteren in de huiskamer dan in een hippe discotheek.

Moon Safari

Air bestaat uit Multi-instrumentalist Nicolas Godin en zanger/toetsenist Jean Benoit Dunckel. Samen maken ze een zweverige crossover mix tussen pop- en dancemuziek. Hun debuutalbum Moon Safari uit 1998 staat vol nummers waarin zowel de symfonische popmuziek van de jaren '60 en '70 als de ambient geluiden van de jaren '90 een plaats hebben. Jean-Benoit Dunckel en Nicolas Godin groeien beiden op in Versailles, en spelen daar in verschillende bandjes. Pas op de universiteit spelen ze voor het eerst samen.

Remix

Dan introduceert Alex Gopher, die met Dunckel in de alternatieve band Orange speelt, Godin als nieuw bandlid. Gopher verlaat de band, en Duckel en Godin gaan samen verder. In 1995 dopen ze de band om tot Air. De eerste singles ‘Casanova 70’ en ‘Le Soleil Est Près de Moi’ brengen ze uit onder het Britse laber Mo’Wax en het Franse Source. Remixen van Depeche Mode en Neneh Cherry brengen in 1997 meer bekendheid. De eerste cd kan het duo al meteen onder een groot label uitbrengen: Virgin neemt het tweetal onder zijn hoede. Drie van de tien tracks op Moon Safari halen internationaal de hitlijsten en ook het album komt al snel in de albumlijsten. In Nederland blijft het album na de release acht weken in de Album Top 100 staan.

Instrumenten

Nadat de eerste single ‘All I Need’ in januari 1999 een bescheiden hit wordt, komt ook Moon Safari terug in de albumlijsten. In totaal staat de cd 29 weken in de Album Top 100. Godin en Dunckel hebben een voorliefde voor instrumenten die populair waren toen ze jong waren. Naar eigen zeggen omdat die nu voor een prikje op vlooienmarkten te vinden zijn. De keuze voor de instrumenten is niet de enige die geen toeval is. Volgens Godin moest Moon Safari wel een rustige plaat zijn, omdat ie is opgenomen in zijn woonkamer. Veel lawaai maken mocht dus niet. Aanvankelijk zijn Godin en Dunckel niet van plan om optredens te geven, maar in 1999 laten ze dat voornemen varen en starten ze een tour in Europa en Amerika. Veel fans vinden dat ze dat beter niet hadden kunnen doen en ook de muziekpers beweert dat ‘het publiek niet weet wat het live met Air aanmoet’.

Soundtrack

De teleurstelling over de tour uit zich niet in de verkoop van 10,000 Hz Legend, het tweede studio-album van Air dat in de lente van 2001 in de rekken ligt. Na de release van dat album volgt een tweede tour door de Verenigde Staten. Veel filmliefhebbers die denken Air niet te kennen, hebben de muziek waarschijnlijk gehoord in de film The Virgin Suicides, het debuut van Sofia Coppola.