Artiest

Kane

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Kane
Na slechts drie maanden en vier optredens een platencontract in de wacht slepen. Dat is een droom. Een droom die voor Kane uitkomt. Binnen een jaar tijd groeit Kane uit tot een van de populairste bands van Nederland.

Begin

Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen leren elkaar kennen in de zomer van 1998, als Dennis met een reggaeband in de strandtent van Dinand een optreden geeft. Beide heren kunnen het goed met elkaar vinden en richten samen met Aram Kersbergen, Tony Cornelissen en Cyril Directie de groep Kane op (afkorting van Citizen Kane, de filmklassieker van regisseur Orson Welles). 

Eerste singles

Na optredens met de Haagse popgroep Billy the Kid en in het voorprogramma van de Duitse crossover band Guano Apes wordt de band al snel opgepikt door 3FM. Isabelle opent een mediaoffensief om de band onder de aandacht te krijgen en al snel volgen de andere DJ's ook. 'Where Do I Go Now' en 'Damn Those Eyes' zijn de eerste twee singles van Kane en beiden halen moeiteloos de eerste plaats van de Cyber Top 50. 

As Long As You Want This

Wanneer het volledige album As Long As You Want This (2000) uitkomt gaat de volledige natie overstag. Na een grote clubtournee en de Flashbacktour als U2 gaat Kane het proberen in het buitenland. Het album komt dan uit in België en Portugal en Zweden, Finland, Spanje, Noorwegen en Italië. Op 8 en 9 maart 2001 speelt Kane in Portugal. Het is voor het eerst dat de groep in een niet Nederlandstalig land optreedt. 

Positiewisselingen

Drummer Cyril Directie verlaat de band en gaat bij Trijntje Oosterhuis en Birgit spelen. Zijn plaats wordt ingenomen door André Kemp van de kort daarvoor opgeheven Haagse groep Billy The Kid. Maar al snel neem Martijn Bosman (van Dyzack en Gotcha!) de plek van Kemp weer in. 

So Glad You Made It

De opvolger van As Long As You Want This verschijnt eind 2001. So Glad You Made It komt op 2 binnen. (Michael Jacksons' Invincible staat op 1.) Nog voor de release is het album al goud. Het grote succes van de gelijknamige single werkt daar zeker aan mee. Op 8 november wint Kane voor het tweede achtervolgende jaar een MTV Award voor Beste Nederlandse Act. 

Pinkpop

In 2002 staat de band voor de tweede keer op Pinkpop. Van 'Rain Down On Me' verschijnt een speciale Pinkpop-editie. In een interview met een Nederlandse krant laat Dinand weten dat het derde Kane-album in de voorbereiding is. Maar de derde Kane-CD laat nog even op zich wachten. De eerste prioriteit is het buitenland. Daar verschijnt een compilatie van de beste Kane-liedjes op CD. Op 13 december staat de band in een half uur uitverkocht Ahoy'.

Remix

In 2003 worden gitarist Paul-Jan Bakker en bassist Matto Kranenburg vanwege enkele conflicten op verschillende vlakken uit de band gezet. Amerikaan Dion Murdock wordt de vervanger van Kranenburg. DJ Tiësto maakt een remix van 'Rain Down On Me' en dit wordt een gigantische hit. Zanger Dinand trouwt met GTST-actrice Guusje Nederhorst.

Verlies Guusje

Guusje overlijdt een jaar later aan kanker. Dinand schrijft het nummer 'Dreamer' voor haar en brengt dit onder zijn eigen naam uit. De single wordt een nummer 1 hit en alle opbrengsten gaan naar het Kankerfonds. 

Murdock

Bassist Murdock verlaat Kane om aan de slag te gaan als drummer bij Intwine. Hij wordt vervangen door een dame, de Britse Yolanda Charles. Charles blijft echter wegens onderlinge conflicten niet lang bij de band en Murdock komt weer terug.

Fearless

Het derde album van Kane heet Fearless en komt in 2005 uit. Het album wordt voorafgegaan door de single 'Something To Say' die in première gaat op 3FM. Ook wordt de single vrijwel meteen uitgeroepen tot megahit. Dinand verklaart de titel Fearless naar aanleiding van een gesprek met zijn ernstig zieke neef, die in het ziekenhuis tussen allemaal oudere mensen lag:  "Ik zal nooit vergeten dat hij zei: 'Ik heb geen angst meer, ik wil eruit. Ik heb er enorm tegenop gezien, maar ik ben die angst voorbij.'" (OOR 2005) 'Something To Say' is de eerste single van Fearless en komt uit in mei 2005. Kane staat ook dat jaar op Pinkpop en wint een 3FM Award in de categorie Beste Band. De tweede single 'Fearless' wordt een grote hit, vlak daarna komt de derde single van dit album uit, getiteld 'All I Can Do'. Daarna wordt er nog een vierde single gereleased, namelijk het nummer 'Believe It.'

Everything You Want

'Catwalk Criminal' is de eerste single van het vierde album Everything You Want (2008) . 'Shot of A Gun' wordt gekozen als tweede single. Het album wordt op meerdere plaatsen opgenomen. Voornamelijk in New York en Delft, afgewisseld met Ibiza, Los Angeles, Londen en bij Dinand in de studio in zijn tuinhuis.

No Surrender

Na een rustige periode voor Kane, komen de mannen in 2009 hard terug met hun vijfde album getiteld No Surrender vol met korte, sterke songs. Eind november komt dit album in de winkels en wordt voorafgegaan door de gelijknamige single 'No Surrender'. Met dit materiaal geeft Kane een aantal kleinere showcases en optredens, waaronder één voor BNN's That's Live. Het album is ingespeeld met de band waarmee Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen inmiddels al twee jaar live op het podium staan: Robin Berlijn (gitaar), Joost Kroon (drums), Ivo Severijns (bas) en Nico Brandsen (keyboards). In oktober 2010 komt de vijfde single van No Surrender uit: 'High Places'. Voor deze single werkt Kane samen met Ilse DeLange, al doet ze alleen de samenzang met Dinand Woesthoff en heeft ze geen eigen coupletten.

Komt Een Vrouw Bij De Dokter

Reinout Oerlemans, producer en regisseur van de film Komt Een Vrouw Bij De Dokter, vraagt Dinand persoonlijk of hij het nummer 'Love Over Healing' mag gebruiken als soundtrack voor de film. Dinand zegt volmondig 'ja', zeker omdat hij zich kan herkennen in het verhaal. Natuurlijk komt dit nummer ook als single uit.

Come Together

Op 2 oktober 2012 presenteert de band hun nieuwe single 'Come Together' op het sociale netwerk Google+. Zij zijn hiermee de eerste band die dit doen. Op 23 november 2012 komt het gelijknamige album uit.