Artiest

Kaiser Chiefs

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Kaiser Chiefs
Engelse rockband die in Nederland in 2005 debuteert met het album Employment en de single 'Oh My God'.

Samenstelling

De Kaiser Chiefs bestaat uit zanger Ricky Wilson, gitarist Andrew White, bassist Simon Rix, toetsenist Nick Baines, en drummer Nick Hodgson. De band wordt in 2003 opgericht in het Engelse Leeds. 

Leeds Festival

Het doel van de band was simpel: optreden op het Leeds Festival. Daarin is de band inmiddels lang en breed geslaagd!

Kaiser Chiefs

De band vernoemt zich naar de Zuid-Afrikaanse voetbalclub Kaiser Chiefs. De eerste single, ‘Oh My God’, wordt opgenomen in Nicks slaapkamer en door de band zelf gefinancierd. Hoewel er maar een beperkte oplage verschijnt (veel geld hebben de mannen niet) weet de single toch de 66e plaats van de Britse hitparade te bereiken. 

I Predict A Riot

Het succes wordt doorgezet met de single ‘I Predict A Riot’ die in de top twintig terecht komt. Door dit succes worden ze uitgenodigd voor de NME Awards Tour 2005, een tour waarmee bands als Coldplay en Franz Ferdinand door zijn gebroken. 

VS

Ook in de VS krijgt men lucht van het Britse kwintet en dankzij enkele radiostations die de muziek van de Chiefs draaien raken verschillende grote platenmaatschappijen geïnteresseerd. 

Debuutalbum

De band tekent uiteindelijk bij Universal waarop in 2005 ook hun debuutalbum Employment uitkomt. De single ‘Oh My God’ wordt opnieuw uitgebracht en wordt een aardig succes in Nederland. 

Festivals

De band is in 2005 ook te zien op Pinkpop, Live8, Lowlands en in een volgepakte Paradiso. De eerdergenoemde single 'I Predict A Riot' komt in Nederland pas uit in oktober van 2005.

Ruby

Het tweede album van de Kaisers heet Yours Truly, Angry Mob. De plaat bereikt de hoogste positie in de Nederlandse albumlijst. De eerste single van het album, 'Ruby', verschijnt begin januari 2007 in Nederland.

Concerten

Na in 2005 en 2006 op Pinkpop te hebben gestaan, slaan de Kaiser Chiefs in 2007 een jaartje over. Wel staan de rockers uit Leeds daags na het Limburgse festival, op 29 en 30 mei, in de Paradiso in Amsterdam.

Average

Een week voor de gigs in onze hoofdstad verschijnt 'Everything Is Average Nowadays', de tweede single van het album Yours Truly, Angry Mob. De single komt op 21 mei uit.

Lowlands

Op Pinkpop-maandag wordt bekend dat de Kaiser Chiefs in augustus 2007 optreden tijdens Lowlands. Een derde album van de band, waarvan sprake was kort na de release van hun tweede plaat, komt er niet in 2007.

Off With Their Heads

Het is begin 2008 als de band weer de studio in gaat. Het derde album, Off With Their Heads verschijnt in oktober van dat jaar. Waar Yours Truly, Angry Mob toch een beetje formulewerk was (ondanks de grote hit 'Ruby'), zitten de boys met Off With Their Heads weer helemaal op het juiste spoor. De meesterhand van producer Mark Ronson is duidelijk te horen op dit album, dat ondanks zijn artistieke succes de kassa's niet doet rinkelen.

Interactief

De Chiefs besluiten vervolgens de samenstelling van het volgende album, The Future Is Medieval, over te laten aan het publiek: iedereen mag zijn favoriete 10 tracks kiezen uit een lijst van 20. Hierop wordt de daadwerkelijke tracklijst gebaseerd. Op zich dolle pret, ware het niet dat de songs zelf de Kaiser Chiefs-magie van Employment nergens weten te benaderen.

Souvenir

Tijd dus voor een Best Of. Souvenir; The Singles 2004-2012 is een welkome grootste hits-collectie, die de vraag naar de Chiefs weer wat doet aanwakkeren.

Employment...

Employment, Employment & War, alweer het zesde album van de mannen uit Leeds, komt uit in 2014. De plaat biedt het vertrouwde recept: stadionrock met een cynische ondertoon, en een vleugje café-gevecht.