Artiest

The Fratellis

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. The Fratellis
The Fratellis is een indierock-band uit Glasgow. In Nederland breekt het Schotse drietal in december 2006 door dankzij de 3FM Serious Request-week. Het nummer 'Chelsea Dagger' wordt uitgeroepen tot lijflied.

Kermis

The Fratellis ontmoeten elkaar als ze alle drie aan het werk zijn op de kermis. Het klikt en er groeit een band tussen Jon, Barry en Mince. Op een gegeven moment zijn ze het kermiswereldje zat en zetten ze hun zinnen op een carrière als rockster.

Fratellis

Waar de bandnaam precies vandaan komt, is tot op de dag van vandaag een raadsel. 'Fratelli' betekent in ieder geval 'broer' in het Italiaans. 

Optreden

The Fratellis spelen op 4 maart 2005 hun eerste show in de O'Henry's Bar in Glasgow. Het levert enthousiaste reacties op en de fanschare groeit met de dag. In korte tijd verwerft The Fratellis naam en faam in en buiten Glasgow.

EP

Hun eerste EP wordt gereleased op 3 april 2006. Het schijfje bevat de tracks 'Creeping Up The Backstairs', Stacie Anne' en 'The Gutterati'. Hiermee oogst The Fratellis veel lof.

Costello Music

De EP wordt in september 2006 opgevolgd door het debuutalbum Costello Music. De CD verkoopt als een tierelier. Niet in de laatste plaats door singles als 'Whistle For The Choir' en 'Chelsea Dagger'. In Engeland staan The Fratellis inmiddels voor uitverkochte zalen.

Serious Request

In Nederland breekt The Fratellis door als het nummer 'Chelsea Dagger' in december 2006 wordt uitgeroepen tot lijflied van de 3FM Serious Request-week. Het nummer wordt volledig grijsgedraaid door de DJ's Giel, Gerard en Sander.

Tadadatadada

Als de DJ's het Glazen Huis na zes dagen verlaten, zingt en springt heel Nederland (en Utrecht in het bijzonder) het nummer volledig mee.

Tweede single

Chelsea Dagger wordt een enorme hit in Nederland. De tweede single van The Fratellis, 'Henrietta', wordt uitgebracht in maart 2007. In het pinksterweekend is het Schotse drietal de opener van Pinkpop-maandag.

Here We Stand

'Mistress Mabel' is de eerste single van het tweede album Here We Stand, dat ze in juni 2008 uitbrengen.

Tracks van The Fratellis