Artiest

Hoobastank

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Hoobastank
Hoobastank is de band die in het voorprogramma van Incubus stond, toen zij in januari in de Heineken Music Hall optraden. De band komt nu uit met hun debuutcd, getiteld Hoobastank. Misschien vraag je je af wat "Hoobastank" betekent...maar het betekent he-le-maal niets. Het klinkt alleen lekker en daarom heet de band Hoobastank en niet "Snaps on the Petro" - de naam die het viertal ooit bedacht voor hun op te richten band.

Je kunt je afvragen of Hoobastank wel was geweest wat het nu was, als ze voor de laatste naam hadden gekozen... "Het maakt niet uit, hoe je heet," aldus Douglas, "want ik weet ook niet waar 'Jamiroquai' voor staat en dat interesseert mij ook niet." De band werd opgericht door zanger Douglas Robb en gitarist Dan Estrin. Ze kwamen elkaar tegen bij een schoolbandjes-competitie, toen ze tegenover elkaar stonden in de finale. Ze waren zo onder de indruk van elkaars kwaliteiten, dat ze besloten de handen ineen te slaan en samen muziek te gaan schrijven. 

Al snel kwam bassist Markku Lapalainen het team versterken en als laatste kwam drummer Chris Hesse bij de band. Overigens groeiden de jongen op in dezelfde neighbourhood als Incubus en Linkin Park en zaten Douglas en Dan zelfs in de klas bij Linkin Park-bandleden Mike en Brad. De jongens begonnen in 1994 met muziek maken en na 4 jaar hadden ze genoeg geld bij elkaar gespaard om hun eerste cd uit te brengen in eigen beheer. Deze heette "They sure don't make basketballshorts like they used to" en is voor de liefhebber nog wel via internet te bestellen.

Muzikale invloeden varieerden tussen Fish, Guns'n'Roses en zelfs trance muziek - alle bandleden droegen hun eigen muzikale stijl en voorkeur bij.Nu, 8 jaar na oprichting, is de band rijper geworden en maken ze melodische rock, met wat punk-invloeden en "poppy" melodieen. De eerste single "Crawling in the Dark" doet het prima in de charts (en werd in de USA zelfs al goud) . Het album belooft meer: bijvoorbeeld "Give it Back" over hoe de een meer geeft in een relatie dan de ander. "Dit gaat niet per se over een liefdesrelatie," aldus Douglas. "Het kan ook over vriendschap gaan - er is altijd een iemand die er meer instopt dan de ander."

Het nummer "Up and Gone" gaat over te snel volwassen worden, niet genieten van jong zijn. De single "Crawling in the Dark" gaat over op zoek zijn naar antwoorden. In 2004 brengt Hoobastank album en single 'The Reason' uit. Het wordt een wereldhit. Hoobastank  op de vraag of ze het succes verwacht hadden: No. We knew it was a powerful song but didnt even see it as a potential single. But then again, thats the way we work: we gather materials of equal strengths in one album. This way, whatever song floats, we know we can be proud of.

Tracks van Hoobastank