Artiest

4 Hero

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. 4 Hero
Al sinds begin jaren 90 zijn Marc Mac en Dego de namen achter de band 4Hero. Aan het begin van hun muzikale carriere richtten ze zich vooral op breakbeat en techno, maar langzaam aan verschoof het steeds meer naar jungle en drum 'n bass, met nu-jazz en neo-soul invloeden. Hun grootste hit hadden ze met Les Fleur.
Piraat

Het was eind jaren '80 toen de uit Noordwest-Londen afkomstige Mark "Marc Mac" ging werken bij het piratenstation Strong Island FM. Daar leerde hij Gus "Reinforced Gus" Lawrence kennen. Samen richtten ze het platenlabel Reinforced Records op. Samen met Dennis "Dego" McFarlane en Ian "Da Rebel" Bardouille was het de bedoeling om hun eigen producties uit te kunnen brengen. 

Break-up

In 1990 bracht 4Hero de eerste single uit: The Scorcher/Kirk's Back, op de voet gevolgd door een EP. Ze trokken de aandacht van de rave cultuur, mede door het anti-drugs nummer Mr. Kirk's Nightmare. In 1991 kwam In Rough Territory uit. Het was het eerste en het laatste album van de groep in deze vorm, want Reinforced Gus en Da Rebel maakten geen deel meer uit van 4Hero, daar waren alleen de helden Marc Mac en Dego nog bij betrokken.

Topjaar

Het jaar 1998 was een topjaar voor het duo. Wat betreft muziek was de nadruk meer komen te liggen op jungle en drum 'n bass. In 1998 kwam het album Two Pages uit. Het werd positief ontvangen door critici en publiek. Het zorgde er voor dat ze op de shortlist van genomineerden kwam voor de Mercury Prize en ze sleepten een MOBO Award in de wacht. Daarna bleef 4Hero albums maken, tien tot dusver. Het laatste album Extensions verscheen in 2009.

Tracks van 4 Hero