Artiest

Count Basie

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Count Basie
William (Count) Basie geboren op 21 augustus 1904 en overleden op 26 april 1984, is een Afro-Amerikaanse jazzpianist, organist, bigbandleider en zelfbenoemd "Count of Jazz". Tot zijn bekendste nummers horen One O'Clock Jump and Jumpin' at the Woodside.

'Count' Basie

In 1935 werd Basie bandleider en begon hij zich "Count Basie" te noemen. Met het nummer One O'Clock Jump werd hij nationaal beroemd. Tegen het einde van 1936 verhuisde hij met de band naar New York, waar het Count Basie Orchestra tot 1950 bleef. Het einde van de populariteit van de big band kwam in zicht, maar Basie vormde in 1952 desalniettemin een zestienkoppig orkest en bleef dat tot zijn dood leiden.

Kansas City

Basie bleef trouw aan de Kansas City-jazzstijl en was van belang bij het levend houden van jazz met zijn eigen manier van pianospelen. Aan het eind van zijn leven was Basie aan de rolstoel gekluisterd, maar hij bleef optreden. Count Basie overleed in 1984 op 79-jarige leeftijd. In Nederland was hij buiten de jazzliefhebbers bekend door het nummer "Splanky" dat als eindtune van het tv-actualiteitenprogramma Brandpunt werd gebruikt.

Tracks van Count Basie