Artiest

Sex Pistols

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Sex Pistols
Legendarische Engelse punk-rockband die in 1977 hun enige studio-album Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols uitbrengt. Van dat album wordt 'God Save The Queen' de grootste hit. Nadat de band in 1978 uit elkaar gaat, volgen er in 1996, 2002 en 2007 reünies.

De Sex Pistols ontstaan uit de band The Strand, die in 1972 wordt gevormd door Steve Jones, Paul Cook en Wally Nightingale. In 1975 sluit Glen Matlock zich aan bij de groep. Op dat moment liggen Jones and Nightingale in de clinch over de muzikale richting van The Strand. Nightingale vertrekt kort daarna; Johnny Rotten komt de band versterken.

Hits

De eerste single van de Sex Pistols, 'Anarchy in the UK', verschijnt eind 1976. Het nummer bereikt in thuisland Engeland de 38e plaats. Het succes wordt groter als 'God Save the Queen' in mei 1977 de tweede plaats in de Britse hitlijst bereikt. Het nummer had overigens makkelijk de hoogste positie kunnen bereiken. Hier werd echter een stokje voor gestoken omdat het nummer het zilveren jubileum van de Britse koningin in de weg zou zitten.

Sid Vicious

Glen Matlock verlaat in februari 1977 de band. Hij wordt vervangen door Sid Vicious, die eigenlijk Simon John Ritchie heet. Op 3 april 1977 speelt Vicious voor het eerst mee met de Sex Pistols. Sid Vicious heeft op dat moment net een relatie met Nancy Spungen.

Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols

Nadat ook de nummers 'Pretty Vacant' en 'Holidays in the Sun' hits zijn geworden komt in oktober 1977 het eerste, en naar later zou blijken ook enige, studio-album van de Sex Pistols uit. Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols wordt een groot succes.

Band uit elkaar

Johnny Rotten, echte naam Johnny Lydon, maakt begin 1978 bekend dat hij de band verlaat. Steve Jones en Paul Cook vertrekken op dat moment naar Rio de Janeiro. Sid Vicious gaat naar New York om samen met zijn vrienden Nancy Spungen te gaan optreden. Spungen wordt op 12 oktober 1978 dood aangetroffen in een kamer in het Chelsea hotel in New York. Ze heeft onder andere een steekwond in haar maag. Vicious wordt opgepakt voor moord. 

Dood

Vijf maanden later overlijdt Vicious op 21-jarige leeftijd aan een overdosis heroïne. Hij was op dat moment op een feestje om zijn vrijlating (weliswaar op borgtocht) te vieren.

Definitive English punk rock band

Ondanks dat de Sex Pistols in hun 3-jarige bestaan maar één album en vier singles uitbrengen wordt de groep door de BBC bestempeld als  "The definitive English punk rock band".

Reünies

De Sex Pistols komen in 1996 in hun originele samenstelling weer bij elkaar en treden over de hele wereld op. Ook in 2002 en 2003 is de band actief. De laatste reünie vindt plaats in november 2007 als de band verschillende keren optreedt in Engeland. Ze trekken de reunie door tot en met de zomer 2008,  met hun Europese festivaltoer "Sex Pistols: Combine Harvester Tour."