Artiest

Kid Frost

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Kid Frost
Frost, voorheen Kid Frost, pionierde op het gebied van de Latin hip-hop. Hij was een van de eerste Latinos die op plaat uitkwamen en hij hielp andere tweetalige MC-s. Hij rapte voor het eerst in 1982, en werd ook een goede breakdancer. Hij voegde zich bij de eersteklasse Uncle Jamm's Army crew, en nam de naam Kid Frost aan als eerbetoon aan Ice-T, waarmee hij vaak streed op feesten en in de clubs toen de West Coast hip-hop scene haar vorm begon te krijgen.

Afkomst

Frost kwam op aarde als Arturo Molina Jr. op 31 May 1964. Hoewel hij enige tijd met zijn ouders in Guam en Duitslans woonde op militaire bases Germany, groeide hij voornamelijk op in Oost Los Angeles.

Eerste succes

In de tijd dat het Latino zelfrespect groeide bracht hij meerdere 12" singles uit, o.a. "Rough Cut" (met N.W.A's DJ Yella) en "Terminator." Toen stopte hij met de rap, maar kwam terug aan het eind van de eighties, toen hij ging werken met producer/DJ Tony G (G voor Gonzales). Door hun samenwerking op de single "La Raza" in 1990 brak Kid Frost door naar een breed publiek. "La Raza" werd een gevierd clublied voor Chicano hip-hop fans. Zijn good-time debuut, "Hispanic Causing Panic, werd uitgebracht op Virgin, en was een van de eerste langspelers in de Latin hip-hop geschiedenis, samen met Mellow Man Ace's "Escape From Havana" die het jaar ervoor was verschenen.

Vallen, opstaan en zweven

In het spoor van het succes van "La Raza," verzamelde Kid Frost een collectief van meertalige rappers onder de naam Latin Alliance, waarin we ook A.L.T., Lyrical Engineer, en Markski aantreffen; de groep kwam in 1991 met een album. Het jaar er op kwam het tweede album van Kid Frost: "East Side Story", waarvan de singles "No Sunshine" en "Thin Line." verschenen. Dit concept liep voor geen meter en Virgin liet hem vervolgens vallen. Maar toen hij zijn naam inkortte tot het iets volwassenere Frost, kreeg hij een contract van Eazy-E's Ruthless label, kort voor diens te vroege dood door Aids. Op "Smile Now, Die Later" uit 1995 hernam Frost zich als een hardcore urban rapper die rijmde op een Latijnse versie van G-funk beats. Dat werd zijn eerste Top 40 hit in de R&B charts. 

Albums

De single "East Side Rendezvous" was minder succesvol. Frost volgende in 1997 was "When HELL.A. Freezes Over" maar toen liepen zijn en Ruthless wegen uiteen. Hij kwam opnieuw boven water op het kleine onafhankelijke label Celeb, waarvoor hij twee albums maakt: "That Was Then, This Is Now, Vols. 1 & 2" in 2000. Zijn tienjarig jubileum als rapper viert Frost met "Still Up in This S#*+!" op het indie label Hit-a-Lick in 2002; dat werd later opgepikt door Koch voor de distributie. Hetzelfde jaar had hij de supervisie van een compilatie van Latino rappers voor 40 Ounce Records genaamd Raza Radio. Daarna nog vier albums: Welcome to Frost Angeles in 2005 , Till the Wheels Fall Off in 2006, Blunts N Ballerz in 2007 en in 2008 het bombastische Experiments in Mass Appeal.

Tracks van Kid Frost