Artiest

Sven Hammond

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Sven Hammond
Sven Hammond (voorheen Sven Hammond Soul) is “The fresh old school hammond soul, jazz and funk sound from Holland”. Opgericht in 2006 door muzikant en producent Sven Figee.

Strijkplank

Muzikant, producent en oprichter van ‘Sven Hammond Soul’ (1975) Sven Figee, heeft jazzpiano gestudeerd aan het Conservatorium van Rotterdam. Hij komt voor het eerst in aanraking met een Hammond Orgel toen hij gevraagd werd als toetsenist mee te spelen met de Haagse funkband Prats the Whoblem. “Ik wilde een elektronisch keyboard meenemen, maar die jongens zeiden: ‘Laat maar thuis, die strijkplank, we hebben hier een Hammond staan.’ (parool 2010). Sven is meteen hooked.

Rocken met Anouk

Na zijn afstuderen begint Figee als sideman met singer-songwriter Marcel de Groot. Daarna gaat hij met rockdiva Anouk meetoeren door Europa in 1998-99. Samen met zangeres Rose Spearman produceert hij hun debuutalbum Trust in 2002 en Livin It in 2007. Ook werkt Figee samen met onder meer Keith Caputo (US), Nate James (UK), Sandra St. Victor (US), Berget Lewis, DJ Roog, DJ Maestro en Xander de Buisonje.

Kreunende Hammond

In 2006 richt hij zijn eigen groep Sven Hammond Soul op. Samen met drummer Joost Kroon en bassist Glenn Gaddum speelt de groep stomende sixties en seventies grooves waarbij zijn orgel “moans, growls, jizzls, jazzls and rocks” zoals het behoort te doen. Inspiratiebronnen zijn Jimmy McGriff, Jimmy Smith en Jimmy Hendrix. In 2006 verschijnt de live-cd The marmalade Sessions.

The Apple Fields

In 2013 verschijnt het album The Apple Fields dat genomineerd is voor de publieks-Edison - beste album pop. Het is niet de eerste keer: in 2011 werd het album The Marmalade Sessions al genomineerd voor de Edison Jazzism Award (publieksprijs).

The Usual Suspects

Voor The Usual Suspects (januari 2014) schakelt de band de hulp in van de Britse producer Tony Platt (bekend van AD/DC, Bob Marley en Buddy Guy). Ze nemen het album op in een studio in Brussel en dankzij de mastering-skills van Ray Staff krijgt de plaat een internationaal karakter. Maar Sven Hammond Soul richt zijn muzikale pijlen eerst op Nederland. Zo touren langs de bekende popzalen in eigen land en staan later in 2014 op festivals zoals Bospop en de Zwarte Cross.

Nieuwe muzikale koers

In 2015 brengt de band het album IV uit, het woord 'Soul' verdwijnt uit de artiestennaam van de groep. De orgel die op eerdere platen veel te horen was is op dit album ingeruild voor de gitaar. Volgens Sven Figee zelf is IV een echte festivalplaat.