Artiest

Breeders

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Breeders
The Breeders was aanvankelijk het hobbyproject van Kim Deal die in the Pixies een ondergeschikte rol speelde. Ze breken door met het album Last Splash (1993).

Na het opbreken van deze band stortte zij zich volledig op the Breeders. Samen met tweelingzus Kelley, Josephine Wiggs en Jim McPherson bracht zij in 1993 Last Splash uit. Dit was the Breeders' tweede album. Het eerste was Pod, toen nog opgenomen met Tanya Donelly (Belly, Throwing Muses). Last Splash betekende de doorbraak van de groep.

Onofficiële break

In 1994 hadden ze een rommelig en matig optreden op Pinkpop. Het succes van de band duurde niet lang. Kim en Kelley hadden om de haverklap ruzie en eind 1994 verlaat Wiggs de band. Kelley kampt met een heroïne verslaving en wordt in 1995 gearresteerd voor het bezit van dat verdovend middel. Hoewel the Breeders niet officiëel uit elkaar waren, ging elk bandlid vanaf 1995 zijn weg.

Title TK

In 1999 kwamen ze bij elkaar om de soundtrack te maken bij de film 'Mod Squad'. En in 2002 komt er het lang verwachte en steeds uitgestelde album getiteld Title TK dan toch uit.

Mountain Battles

Ze kondigen in 2007 een nieuwe album aan, dan in april 2008 ook verschijnt onder de naam Mountain Battles. Begin dat jaar geven ze een optreden in de Melkweg Amsterdam als onderdeel van de toer rondom het nieuwe album en in de zomer staan ze op Lowlands.

Tracks van Breeders