Artiest

Beef

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Beef
Reggaeband uit (de buurt van) Eindhoven die in de zomer van 2002 een Megahit scoort met 'Late Night Sessions'. Beef brengt in 2002 het titelloze album uit.

Het begin

Beef ontstaat in 1999 uit de underground radioshows van The Chop Shop/Discotheque la Residance. (Chop Shop is een soort hoorspel met beats, gesproken woord en humor). Illegale opnames doen de ronde en na aandringen van vele fans geeft The Chop Shop eindelijk gehoor aan het verzoek. De muzikanten (ex-leden van o.a. Gotcha!, City Pig Unit, Eboman en Undeclinable Ambuscade) komen de donkere radiostudio uit en zetten een live-act neer.

Flexodus

Beef ziet het daglicht. Het Eindhovense platenlabel Partners In Crime krijgt al snel lucht van Beef. De band, het label en een producer (Pieter Kloos) steken de koppen bij elkaar en in september 2000 ligt het debuutalbum van Beef in de winkels: Flexodus. Op het album is een mengeling van ska, dancehall, roscksteady, hiphop, Jamaïcaanse funk, rock en (underground) reggae te horen.

Reggae

Dat Beef’s muziek diepe verbondenheid heeft met de wortels van de reggae is al duidelijk voordat de plaat beluisterd is: het ontwerp van de hoes is een exacte kopie van Bob Marley’s Exodus (1977). (Daarvoor is een EP uitgebracht met de titel Babylon Bij Beef, een knipoog naar het album Babylon By Bus van Bob Marley & The Wailers. Na de release van Flexodus houdt Beef een ware muzikale kruistocht langs alle Nederlandse clubs en festivals (Mundial, Lowlands, Metropolis en Noorderslag).

Succes

Het publiek is getuige van de chemie en het aanstekelijk enthousiasme van de band. Na een voorprogramma van UB40 in een uitverkocht Ahoy vliegt Beef naar Burkina Faso (West-Afrika) voor een aantal concerten. Eind 2001 wordt het succes van Beef onderstreept met een nominatie voor een Edison Music Award en een Heineken-Crossover-award. In mei 2002 staat Beef op Pinkpop. Het album Beef ligt dan nog niet in de winkels, maar is wel af.

Beef

De zeskoppige band heeft in de befaamde New Rising Studios (Londen) de opvolger van Flexodus opgenomen. De opnames vonden plaats onder toeziend oog van producer Bitty Mc Lean (UB40, Sly & Robby). Ook van de partij is de speciaal uit Jamaica overgekomen blazerssectie Matic Horns, eerder al te horen op albums van o.a. UB40, Aswad, Gregory Isaacs, Dennis Brown en Finley Quaye. De single ‘Late Night Sessions’ wordt Megahit en een radiohit(je). In 2003 wint Beef een Zilveren Harp en tourt door Afrika.

Last Rudy Standing

In 2004 neemt de band ruim de tijd om aan een nieuw album te werken. De band wordt gevraagd om op Lowlands te spelen, maar dit laten ze schieten om verder aan het album te kunnen werken. In 2005 komt het album, Last Rudy Standing dan ook daadwerkelijk uit. De eerste single van het album is 'Cashin' The Money'. De band staat later dat jaar op Pinkpop. Ze worden in dat jaar ook uitgeroepen tot 'ambassadeurs van de vrijheid' en vliegen met een helicopter naar verschillende bevrijdingsfestivals door het hele land.

Last Rudies Live!

In 2006 verlaat drummer Hansz Deijnen, beter bekend als One Drop, na bijna acht jaar de band. Hij wordt vervangen door Jonas Filtenborg. Met de nieuwe drummer nemen ze eind 2006 het vierde album Last Rudies Live! op, een verzamelaar vol live-versies. Tijdens de Coen & Sander Show spelen ze een cover van 'I Would Stay' van Krezip, wat een hit op internet wordt.

The Original

In de aanloop naar hun nieuwe cd touren ze met de succesvolle ‘Sneaky Preview Tour’. Fans krijgen vast een glimp te zien van het nieuwe album. Het album komt uit in april 2008 onder de naam The Original en bevat het nummer 'I Would Stay' waarop Jaqueline Govaert van Krezip meezingt. De eerste single van het album is 'Justify' en beleeft op 18 maart zijn primeur bij 3VOOR12RADIO. De band viert dit jaar ook hun 10 jarige bestaan. De naam van het album The Original is niet zomaar gekozen. Frontman Pieter Both: "Het originele gevoel is weer terug in de band." Voor het eerst sinds Flexodus hebben ze het hele proces rondom de plaat weer in eigen handen.

Pauze

Een jaar na The Original wordt Favorites uitgebracht, een best-of van Beef. Zoals bij zoveel bands blijkt de plaat het voorlopige einde van de band in te luiden, wanneer zanger Pieter Both en bassist Koen Lommerse bekendmaken een pauze in te lassen en weer op pad te gaan met hun oude band Gotcha!. De pauze duurt uiteindelijk tot 2012, wanneer de band weer samenkomt om op de Zwarte Cross te spelen en de carrière nieuw leven in te blazen.

Tracks van Beef