Artiest

M.I.A.

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. M.I.A.
Mathangi "Maya" Arulpragasam (1977) is een Sri-Lankaans-Britse zangeres, rapper, songwriter, muziekproducer en beeldende kunstenares van Sri Lankaanse Tamil-afkomst.

Verhuizen en oorlog

Maya Arulpragasam brengt de eerste jaren van haar leven door op verschillende plaatsen. Ze verhuist als ze slechts 6 maanden oud is, van Londen naar haar ouders' thuisland Sri Lanka om snel weer door te verhuizen naar Madras, India. Tijdens een bezoek aan haar vorige leefomgeving in Sri Lanka, escaleert de burgeroorlog tot het punt dat Arulpragasam familie en vrienden begint te verliezen. Ze ziet haar vader, een toegewijde Tamil-strijder, niet veel in die periode, maar haar leven stabiliseert als het haar en de rest van haar familie lukt terug te keren naar Londen.

De Kunsten

Als een student, komt Arulpragasam in contact met 'de Kunsten' en publiceert ze een boek met haar kunstwerken. Ze noemt het 'M.I.A.', een term uit het militaire jargon, die staat voor 'Missing In Action', of grof vertaald: verloren in gevechten .

Elastica

Ze komt in contact met Elastica, voor wier tweede album ze artwork levert en video-opnames van hun Amerikaanse tour. Elastica's voorprogramma, Peaches, laat haar kennismaken met de Roland MC-505, een stuk audioapparatuur waar Maya vertrouwd mee raakt na terugkomst in Engeland.

Pulp

Onder andere Steve Mackey (Pulp) maakt aanpassingen aan Maya's demo waar 'Galang' op staat, een lied waar 500 kopieën van uitgebracht werden. En, jawel onder de naam M.I.A.. Het duurt niet lang voordat het nummer, een verzameling van hip-hop-, electro-, dancehall-, grime-, and baile funk-invloeden opgepikt wordt door DJ's. 

Debuutalbum

Het label XL, brengt de single opnieuw uit en, uiteindelijk, ook het debuutalbum Arular in 2005. Arular is de schuilnaam van haar vader binnen de illegale organisatie Tamil Tijgers. Haar tweede album, Kala, genoemd naar haar moeder, wordt uitgebracht in 2007.

Producers

M.I.A. maakt haar meeste nummers met Switch, Blaqstarr, Diplo, en Timbaland. Eén single van het album, 'Paper Planes', wordt een hit. Op 3FM wordt het 21 november 2008 zelfs de Megahit! 

Tracks van M.I.A.