Meer NPO

MGMT

MGMT begint bij twee jongens die op de universiteit samen muziek gaan maken. Niet om een band te starten, maar voor de lol. Het klikt zo goed dat er toch een band komt. De heren scoren een hit met ‘Time To Pretend’.

Andrew Van Wyngarden en Ben Goldwasser zijn rare gasten. Tenminste, als je hun albumhoes ziet. VanWyngarden staat erop met zwembroek en ontbloot bovenlijf, terwijl Goldwasser eruit ziet als een prehistorisch figuur. Het is tekenend voor de muziek die de heren maken, want het is moeilijk in een vakje te plaatsen. MGMT mengt catchy popliedjes met allerlei andere muzikale invloeden. De band gebruikt vier decenia muziek voor hun eigen sound.

Oracular Spectacular

De samenwerking levert een bijzonder album op: Oracular Spectacular. Hun debuutalbum is een groot succes en de wereld wordt veroverd. De heren touren in 2008 door Europa en de Verenigde Staten met drie extra tour-bandleden.

Pauze

In de jaren erna brengt MGMT de albums Congratulations (2010) en MGMT (2012) uit. Congratulations is opgenomen met Matthew Asti, James Richardson en Will Berman van de live band waar ze mee touren. In een interview op het Falls Festival Marion Bay geeft de band aan een pauze in te lassen. 

Little Dark Age

In 2015 zegt Will Berman in een interview met HitFix: "We've been taking a little break I guess. We've been at it for years at this point. There's more to come." In 2017 kondigt de band aan dat hun nieuwe album Little Dark Age gaat heten, in oktober van dat jaar komt titeltrack 'Little Dark Age' uit, hun eerste single in vier jaar. 'When You Die' en 'Hand It Over' verschijnen later. 

Little Dark Age is een politiek geladen album met referenties naar hun eigen leven. De inspiratie komt uit de winst van Donald Trump in de Amerikaanse verkiezingen. VanWyngarden zegt: "We were like, 'Wow, is it actually possible for the most impossible thing to happen? [...] Apparently, we were more inspired to write pop music after evil took over the world." Het album verschijnt begin 2018.