Artiest

The Offspring

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. The Offspring
Commerciële punkband uit Californië die in de jaren '90 een aantal grote hits scoort met o.a. 'Self Esteem' en 'Pretty Fly (For A White Guy)'. In maart 2003 stapt drummer Ron Welty op. Josh Freese van A Perfect Circle en The Vandals drumt het nieuwe album in.

Oprichting

Als tiener wil Bryan Holland het liefst dokter worden. Wanneer hij in aanraking komt met punk verslindt hij de fanzines die daarover uitkomen. Hij en Greg Kriesel, zijn sportmaatje, beginnen een band. Na verloop van tijd vormt zich The Offspring met Holland en Kevin Wasserman op gitaar, Kriesel op bas en Ron Welty op drums. De vier muzikanten gaan daarnaast verder met hun opleiding.

Holland, die zijn bijnaam Dexter te danken heeft aan het feit dat hij een studiebol is, richt zich nog steeds op een academische carrière. Wasserman, die zelf om onduidelijke redenen de bijnaam Noodles heeft, vind het wel cool dat Holland uit zijn rol van keurige jongen stapt en zich op de punk stort en bovendien blijft doorstuderen.

Opnemen

In 1987 wordt in eigen beheer een 7-inch uitgebracht, het duurt twee jaar voor ze de hele oplage van 1000 stuks verkocht hebben. Als het kleine punklabel Nemesis ze een contract aanbiedt, nemen ze met Thom Wilson, de producent van o.a. The Dead Kennedys en The Vandals, de plaat The Offspring (1989) op. Veel reactie levert de plaat niet op, maar gelukkig besluit het label Epitaph (NOFX, Rancid) op basis van wat demo's van de punkers de plaat Ignition (1992) te lanceren.

Volgens oprichter en voormalig Bad Religion-gitarist Brett Gurewitz heeft The Offspring de typsiche Epitaph-sound: energieke, rebelse punk met aanstekelijke melodieën. Met een verkoop van bijna 400.000 exemplaren kun je spreken van een indie-hit. De grote doorbraak komt echter pas met de derde plaat, Smash (1994), waarvan meer dan 9 miljoen exemplaren worden verkocht. De hits 'Come Out And Play' en 'Self Esteem', regelmatig te zien op MTV, hebben al wat voorwerk gedaan.

Eigen label

Met de opbrengst beginnen Holland en Kriesel in 1995 een eigen label, Nitrom en tekenen de bands Guttermouth en The Vandals. Zelf verruilen ze Epitaph voor Columbia Records en brengen in 1997 Ixnay On The Hombre uit, dat slechts een matig succes boekt. Ondertussen zet de band zich in voor allerlei goede doelen. Holland richt samen met Jello Biafra (zanger Dead Kennedys en baas van het Californische punklabel Alternative Tentacles) de benefietorganisatie F.S.U. op, gericht op economische gelijkheid, het milieu en mensenrechten.

Comeback

Met Americana (1998) is The Offspring weer helemaal terug, de singles 'Pretty Fly (For a White Guy)' en 'Why Don't You Get a Job?' zijn succesvol. (De werktitel van de plaat was overigens You're too Fat to Make Porn!) In 2000 komt de plaat Conspiracy Of One uit, met het (radio)hitje 'Original Prankster'. In 2003 stapt drummer Ron Welty op. Josh Freese van A Perfect Circle en The Vandals drumt het nieuwe album in.

"Ik heb 15 te gekke jaren met Dexter, Noodles en Greg K meegemaat, maar nu vind ik het tijd om al mijn tijd te steken in mijn nieuwe project 'Steady Ground' aldus Ron Welty. Ook frontman Dexter Holland doet een uitspraak over het vertrek van Welty: "Het zal raar zijn nu niet meer met Ron samen te spelen, we wensen hem het beste."