Artiest

Belle And Sebastian

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Belle And Sebastian
De naam suggereert een tweetal, maar eigenlijk is Belle and Sebastian een zevenkoppige band uit Glasgow, Schotland. In ongeveer vijftien jaar brengen ze acht albums uit, maar commercieel wil het met de indiepopband niet lukken. Met Write About Love uit 2010 komt daar verandering in.

Belle and Sebastian wordt opgericht in 1996 door Stuart Murdoch en Stuart David. De twee zitten in Glasgow, Schotland op school en nemen onder leiding van hun muziekdocent een demo op. De school heeft een eigen label en daarop brengt het duo elk jaar een single uit. Na een tijdje hebben de mannen genoeg liedjes gemaakt en krijgen ze groen licht voor hun eerste album, Tigermilk, dat in een oplage van duizend stuks verschijnt. 

Belle and Sebastian

Hoewel de plaat in een mini-oplage uitkomt, wordt het een succes. Dit is het teken dat Stuart en David er een full-time project van kunnen maken. Het duo verzamelt meer muzikanten om zich heen en groeit uit tot een echte band met de naam Belle and Sebastian, een verwijzing naar het boek Belle et Sébastien van Cécile Aubry.

If You're Feeling Sinister

Het tweede album van Belle and Sebastian (de eerste als volledige band) komt uit in augustus 1996 en draagt de naam If You're Feeling Sinister. Dit wordt door critici gezien als het meesterwerk van de band. Ondertussen verandert de samenstelling van de band een aantal keer en brengt een aantal EP's uit.

Begin van het succes

In het Verenigd Koninkrijk begint het dan 'te lopen' voor de band. Plaat nummer drie, The Boy With The Arab Strap, komt uit in 1998 en levert ze een BRIT Award voor beste nieuwkomer op. Weer volgt een EP, het eerste album wordt gere-released en niet lang daarna komt het vierde album (Fold Your Hands Child, You Walk Like a Peasant) uit. Ook verlaat Stuart David de band, hij is één van de oprichters van Belle And Sebastian, om zich vol op zijn project Looper te richten.

Meer en meer

Belle and Sebastian gaat gewoon verder en brengt veel nieuw materiaal uit: Storytelling in 2002Dear Catastrophe Waitress in 2003 en The Life Pursuit in 2006 zijn de albums uit deze periode. In 2006 komt er een mijlpaal voor de groep met een enorm optreden samen met The Shins in de VS. Zo weten ze ook buiten Groot Brittannië voorzichtig wat succes te scoren. 

Write About Love

Na een rustigere periode, komt in 2010 Write About Love uit. De eerste single draagt dezelfde titel als het album.

Tracks van Belle And Sebastian