Artiest

Opgezwolle

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Opgezwolle
Opgezwolle is vanaf 2001 een van de toonaangevende hiphop-acts in Nederland. Hoewel nooit echt voor het grote publiek doorgebroken, zijn er vele prijzen binnengesleept en is er duidelijk een stempel op de scene gedrukt. In 2007 komt er een einde aan het project Opgezwolle.

Opgezwolle

In 2001 horen we voor het eerst van het hiphop-trio Opgezwolle. Sticky Steez en Phreaky Rico voorzien de beats van producer Delic van de juiste woorden en flow. Een nieuwe, Nederlandse hiphop-sound werd gevonden.

De Oogst Van Overijssel

Niet lang na de oprichting besloot de Zwolse formatie zich op te geven voor De Oogst Van Overijssel. En niet zonder succes. De finale in poppodium Atak werd glansrijk gewonnen en leverde het trio een kandidatuur voor de Grote Prijs Van Nederland op.

Grote prijs van Nederland

In de finale van de Grote Prijs wordt Opgezwolle uiteindelijk verslagen door Raymzter, die volgens de jury net iets meer indruk maakte. DJ Delic viel nog wel in de prijzen, door tot Beste Muzikant Van De Avond gekozen te worden.

Spuugdingen Op De Mic

Aan de vooravond van de GPNL komt het eerste album Spuugdingen Op De Mic op eigen beheer uit. Het debuutalbum wordt goed ontvangen en geldt onder hiphop-fans in Nederland als must-have. Ook jaren later zijn de meeste critici nog altijd erg lovend over Spuugdingen.

TopNotch

Dat is ook Nederhop-label TopNotch niet ontgaan en medio 2002 tekent de groep een contract voor drie albumsbij het label van Kees de Koning. Hiermee worden de Zwollenaren collega's van Extince, Raymzter en DuvelDuvel.

Opgeduveld

Met deze laatstgenoemde duiken de mannen van Opgezwolle de studio in. De samenwerking met de Rotterdamse rapformatie klikt en klinkt goed en levert in December van 2002 het album Opgeduveld op. Een heruitgave van dit album in 2005 zorgt er voor dat dit ook qua verkoopcijfers een succes wordt.

Vloeistof/Brandstof

In 2003 komt het dubbel-album Vloeistof/Brandstof uit, waarvan het tweede deel (Brandstof) een lege recordable cd is. Op de site van de Zwolse formatie zijn tracks te downloaden om dit album alsnog te vullen en te branden tot een dubbel-cd. Dit album werd zo goed ontvangen, dat het hiphop-trio wordt uitgenodigd voor de huldiging van FC Zwolle, bevrijdingsfestivals en uiteindelijk Lowlands.

Microphone Colossus

Na vele samenwerkingen met grote namen uit de Nederhop-industrie brengt Sticks, samen met producer en beatmaker Kubus, in 2004 zijn eerste plaat uit zonder zijn vrienden van Opgezwolle: Microphone Colossus.

Buitenwesten tour

2004 en 2005 stonden voornamelijk in het teken van de zeer succesvolle Buitenwesten tour. Samen met gekende namen als Typhoon, Jawat!, Kubus en Duvel werd een tour opgezet waarin heel Nederland aan is gedaan. De hooggespannen verwachtingen leveren overal volle zalen op.

Eigen Wereld

De jarenlange samenwerking en tours met hiphop-collega's levert een kleurrijk derde Opgezwolle album op. Eigen Wereld bevat veelal coöperaties met vrienden uit de industrie, waaronder Jawat!, Duvel, Winne en Raymzter.

Naast een album wordt in december 2006 ook de 'albumfilm' Eigen Wereld gelanceerd met o.a. Cees Geel in de hoofdrol. Hij speelt hierin de bejaardenverzorger die zorgdraagt voor drie oude mannen. Toevallig dezelfde drie die jaren daarvoor furore maakten onder de naam Opgezwolle.

Fakkelteit

Sticks en Delic brengen in 2007 Fakkelteit uit. Het album kent, zoals we onderhand gewend zijn, vele samenwerkingen met TopNotch-collega's en blijkt voorlopig het laatste dat we van Opgezwolle op muzikaal gebied horen.

EMA

Vlak voor het uiteenvallen van de groep, wordt bekend gemaakt dat Opgezwolle genomineerd is voor een EMA. De prijs voor 'Beste Nederlandse Artiest' gaat echter naar Within Temptation.

Einde Opgezwolle

Tijdens een concert in de Waerdse Tempel in Heerhugowaard maakt de groep bekend een einde te maken aan deze invulling van Opgezwolle. Producer Delic gaat op wereldreis en wil zich richten op andere kunstvormen die hem goed liggen. Sticks en Rico zijn nog wel op de Nederlandse podia te vinden. Samen met A.R.T., Typhoon, Sanders en James gaan zij verder in de hiphop-formatie Fakkelbrigeade.

Tracks van Opgezwolle