Artiest

Raphael Saadiq

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Raphael Saadiq
Raphael Saadiq is zo'n artiest die alles kan. Zingen, musiceren, componeren en produceren. Dat doet hij dan ook al sinds zijn 15e wanneer hij begint te bassen in een schoolband. Nu is hij een succesvolle zanger en producer voor onder andere Erykah Badu, D'Angelo, The Roots en Joss Stone.

Tony! Toni! Toné!

Zijn doorbraak beleeft Saadiq met de groep Tony! Toni! Toné!. In deze rhythm & blues formatie was Saadiq de leadzanger en bassist. In de jaren 90 ontwikkelt hij zich tot een veelgevraagd producer voor sterren zoals soulzanger D'Angelo, The Roots en Erykah Badu.

Solist

Als solist timmert hij alweer een poosje aan de weg. Zijn laatste album The Way I See It laat vooral traditionele R&B horen en daarmee lift hij mee op de heropleving van de retro-soul. Het leverde de Amerikaan volledig terecht een Grammy-nominatie op. Maar Saadiq is niet alleen op cd een smaakmaker. Live is hij een entertainer van groot formaat.

Pookie Entertainment

In 2002 richtte Saadiq zijn eigen platenmaatschappij op, die heet Pookie Entertainment. In 2007 produceerde Saadiq het hele derde album, Introducing Joss Stone, voor de Britse soulzangeres Joss Stone. Op 1 juli 2008, nodigde Saadiq 100 vrouwen uit via zijn MySpace om naar een geheime voorproef te komen luisteren van zijn nieuwe album. De voorproef werd gehouden op 6 juli op een onbekende locatie. Het nieuwe album heet The Way I See It. In de blog stond dat op het album ook Joss Stone op het album verschijnt, op het nummer "Just One Kiss" en ook de legendarische Stevie Wonder met het nummer "Never Give You Up". Het album is op 16 september uitgebracht door Columbia. Zijn nieuwe album Stone Rollin' is op 22 maart 2011 verschenen.

Tracks van Raphael Saadiq