Naar homepage
Artiest

Eddie Vedder

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Eddie Vedder

Eddie Vedder is een Amerikaanse zanger/gitarist en singer-songwriter die vooral bekend is als frontman van de rockband Pearl Jam. Daarnaast is hij actief als soloartiest. Hij bracht in 2007 Into the Wild uit, de soundtrack bij de gelijknamige film van Sean Penn, en in 2011 zijn tweede soloplaat Ukulele Songs.

Eddie Vedder kwam op 23 december 1964 ter wereld als Edward Louis Severson III in de gemeente Evanston, vlakbij Chicago. Nadat hij op jonge leeftijd naar San Diego verhuisde kreeg Eddie een gitaar van zijn moeder, waar hij als tiener in zijn eentje demo's op begon te maken. Doordat hij gelijkgestemden ontmoette, duurde het niet lang voordat hij zijn eerste bandjes begon te verslijten.

Pearl Jam

In 1990 liep Vedder voormalig Red Hot Chili Peppers-drummer Jack Irons tegen het lijf, die hem een demo overhandigde van een nog zangerloze band uit Seattle. Vedder schreef binnen no-time teksten voor de drie nummers op de demo en stuurde die terug, waarna hij auditie mocht komen doen en zich verzekerd zag van de baan.

Soundtracks

In 1995 maakte Eddie Vedder voor het eerst een muzikaal zijstapje, door een bijdrage aan de soundtrack voor de film Dead Man Walking met de Pakistaanse muzikant Nusrat Fateh Ali Khan samen. Vanaf 2001 volgden er nog een aantal van dit soort projecten, onder meer voor de films I Am Sam (2001), Big Fish (2003), Body of War (2007) en Reign Over Me (2007).

Into the Wild

Met de soundtrack voor de film Into the Wild zette Eddie Vedder zich definitief op de kaart voor de hele wereld als maker van soundtracks. Deze film van Sean Penn kwam in 2007 uit en de rustige, sfeervolle nummers die Vedder opnam passen uitstekend bij het verhaal over een jongen die al zijn bezittingen en geld van de hand doet en de wildernis van Alaska intrekt.

Ukulele Songs

Met het in 2011 verschenen eerste officiële soloalbum Ukulele Songs oogst Vedder minder succes en erkenning, vanwege de licht experimentele aard van de plaat. Met enkel begeleiding van een ukelele nam hij originele songs en covers op.

Tracks van Eddie Vedder