Artiest

Mumford & Sons

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Mumford & Sons
De goede vrienden van Mumford & Sons nemen zichzelf niet al te serieus, maar willen wel muziek maken die ertoe doet. Met hits zoals ‘Little Lion Man’ en ‘Believe’ gaan ze de wereld over met hun folkmuziek. In Nederland waren ze headliners op Pinkpop in 2019 en hadden ze een 3FM Mega Exclusive.

Marcus Mumford (vocalen, gitaar, mandoline en drums), Winston Marshall (vocalen, dobro, bas en banjo), Ben Lovett (vocalen, keyboard, accordeon) en Ted Dwane (vocalen, dubbele bas, contrabas, bas en drum) bundelen eind 2007 hun liefde voor country, bluegrass en folk in de band Mumford & Sons.

EERSTE NUMMERS

In 2007 ontstaat de band en in 2008 staan ze al op Glastonbury festival en brengen ze hun eerste EP uit genaamd ‘Love You Ground’ met daarop ‘Little Lion Man’. Hun bekendheid groeit binnen de folkscene die enorm aan het groeien is in Engeland. Ze treden veel op ook als support voor andere folkbands.

SIGH NO MORE

Na alle optredens duiken de bandleden in 2008 de studio in om hun nummers op een album te zetten. Hierbij worden ze bijgestaan door producer Markus Dravs (Björk, Arcade Fire, The Maccabees). Het resultaat is het debuutalbum ‘Sigh No More’ dat in oktober 2009 uitkomt. Nu als single brengen ze opnieuw ‘Little Lion Man’ uit samen met nieuwe nummers ‘The Cave’ & ‘Awake My Soul’. Ze komen naar Nederland en staan in 2010 in de HMH.

BABEL

Opvolger van Mumford & Sons succesvolle debuutplaat Sigh No More heet Babel en komt in 2012 uit. Veel nummers van deze plaat lekken voor de albumrelease al uit, dit omdat sommige nummers al lange tijd gespeeld worden tijdens optredens. De Leadsingle 'I Will Wait' was bijvoorbeeld al lang bekend bij de fans onder een andere naam. Het is nog steeds in dezelfde folk stijl die de fans gewend zijn maar daar komt verandering in met het volgende album.

Wilder Mind

Voor het nieuwe album zijn de banjo’s ingeruild voor elektrische gitaren en verdwijnen de colberts voor spijkerjacks en leren jasjes. Er is dus veel veranderd maar het is nog steeds heerlijke muziek met hits zoals ‘Believe’.

Delta

In september van 2018 bracht de band de single ‘Guiding Light’ uit en kondigen een nieuw album aan. Hierna brachten ze de tweede single ‘If I Stay’ uit en in november kwam het album Delta uit. Op 9 mei in 2019 was er een 3FM Mega Exclusive met Mumord & Sons speciaal voor 3FM-luisteraar Jasper die ruim 100 uur aan de telefoon had gehangen met 3FM.

Never Walk Alone

Marcus Mumford had al eerder in 2020 het nummer ‘Never Walk Alone’ opgenomen, maar door de actie van 3FM dj Sander Hoogendoorn om met zoveel mogelijk radiostations tegelijk ‘Never Walk Alone’ te draaien vond hij dat hij het nummer zo snel mogelijk uit moest brengen. Ook trad hij op via een livestream bij de eindshow van 3FM Serious Request: Never Walk Alone op.

Tracks van Mumford & Sons