Artiest

Sigur Ros

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Sigur Ros
IJslandse band die Radiohead inspireert tot het maken van Kid A. In 2008 verschijnt het album Með suð í eyrum við spilum endalaust ('met het gezoem in onze oren spelen we eindeloos').
Jonsi, de androgyne zanger zingt in een verzonnen taal die hij zelf het Hopelandish noemt en die perfect past bij de sprookjesachtige soms bombastische muziek van Sigur Rós. De gitaar bespeelt hij met een strijkstok en het bevreemdende resultaat hiervan drukt een zware stempel op het groepsgeluid. Het volume varieert van heel stil tot overdonderend luid.

Sfeer

Met wat inlevingsvermogen kan de muziek nog het best vergeleken worden met een kruising tussen The Cocteau Twins, Godspeed You Black Emperor en My Bloody Valentine. De groep heeft een nogal humeurige reputatie en wat het al dan niet slagen van een optreden betreft, hangt veel af van de sfeer van het moment en de omkadering.

Albums

Sigór Ros wordt in 1994 opgericht en in 1997 verschijnt het eerste album Von. In Nederland leren we kennis maken met het album Ágætis Byrjun. De singles die van het album worden getrokken worden voorzien van videoclips die al net zo sfeervol als de nummers zelf zijn. Eind 2002 verschijnt het album ( ). Alle nummer op het album zijn titelloos, al plaats de band later nog wel titels op hun website. Album nummer vier is Takk uit 2005.

Heima

De band tour in 2006 door hun thuisland IJsland. Het jaar daarop komt de documentaire over die periode uit onder de naam 'Heima' (thuis). Ter promotie organiseren ze voorpremieres over de hele wereld.

Með suð í eyrum við spilum endalaust

De heren komen in 2008 met een nieuw album met de moeilijke naam Með suð í eyrum við spilum endalaust. Wat zoiets betekent als: 'met het gezoem in onze oren spelen we eindeloos'. Er komt ook een deluxe editie uit, die bevat een registratie van het album en alles er omheen in film, fotografie en muziek.  

Tracks van Sigur Ros