Artiest

Ocean Colour Scene

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Ocean Colour Scene
Noel Gallager van Oasis noemt ze ooit The Second Best Band In Britain. Ocean Colour Scene is een brit-pop band in de stijl van Oasis die in 2001 een kleine hit scoren met Up On The Down Side.

Ocean Colour Scene ontstaat als 2 bands, de Boys en de Fanatics, elkaar ontmoeten. Het klikt en ze besluiten de bands samen te voegen en verder te gaan als Ocean Colour Scene. De band bestaat uit gitarist/toetsenist Steve Cradock, zanger/gitarist Simon Fowler, bassist Damon Minchella, en drummer Oscar Harrison. In 1990 tekenen ze een contract bij Phfftt Records, een kleine onafhankelijke platenmaatschappij. De groep brengt de single 'Sway' die door de pers zeer goed ontvangen wordt.

Bij het opnemen van hun debuutalbum worden ze bijgestaan door Rolling Stones producer Jimmy Miller. Pas anderhalf jaar later komt de plaat uit, en Phfftt is inmiddels overgenomen door een grotere maatschappij. Zowel de band als de platenmaatschappij zijn niet echt tevreden met het album. De groep toert wat rond voor promotie, ook in de VS, en wil zich bij terugkomst storten op een nieuwe plaat. Maar het nieuwe materiaal wordt niet geaccepteerd door de platenmaatschappij en de band besluit via de rechter onder het contract uit te komen. Tijdens de rechtszaak verbiedt de platenmaatschappij de band om live te spelen. Wanneer de band eindelijk onder hun contract uit komt is de band blut en terug bij af. De band schrijft een hoop nummers maar komt maar niet aan de bak. Dit verandert als Paul Weller ze uitnodigt om mee te toeren. Ook vraagt hij Steve en Simon om hem te assisteren op zijn soloalbum Wildwood. De band maakt een demotape en stuurt deze rond. Uiteindelijk hoort Noel Gallager van Oasis de tape en hij nodigt de band uit als voorprogramma van de toer die Oasis dat jaar houdt. De toer wordt een groot succes en al snel staat de band in belangstelling bij een groot aantal platenmaatschappijen. Veel maatschappijen zien wel liever dat de band hun naam verandert. Omdat ze hier geen zin in hebben tekenen de mannen bij MCA records die geen problemen heeft met de naam Ocean Colour Scene.

De eerste single op MCA is The Riverboat Song wat dankzij BBC Radio 1 DJ Chris Evans een hit wordt. Het album Moseley Shoals, uitgebracht in april 1996, komt binnen op nummer 2 in de albumlijst. Het album wordt uiteindelijk multi-platina aan het einde van het jaar. In 1997 komt en een album met B-sides en een nieuw studio album, Marchin' Already. In 2001 komt het album Mechanical Wonder in de winkels te liggen. Dit zorgt voor het eerste single succes in Nederland, de single Up On The Down Side is een korte tijd in de hitlijsten terug te vinden. In 2005 is de band weer helemaal terug met het nieuwe album A Hyperactive Workout For The Flying Squad en de single 'Free My Name'.

Tracks van Ocean Colour Scene