Artiest

Sohn

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Sohn
SOHN is een Londense producer die in Wenen woont. Op internet wordt zijn eerste EP, The Weel, goed opgepakt. Inmiddels staat hij onder contract bij het 4AD-label en is hij bezig met zijn eerste album. Muzikaal klinkt hij een beetje als James Blake of het solowerk van Thom Yorke van Radiohead. Maar uiteindelijk heeft hij een heel eigen sound.

Elektronisch speelgoeddrumstel

Zijn ouders kopen een elektronisch speelgoeddrumstel voor hem. Sindsdien is de Engelse producer in de weer met muziek. Zijn echte naam houdt hij liever verborgen, maar in de zomer van 2012 gaat hij in de muziekwereld door het leven als SOHN, Duits voor 'zoon'. Hij kiest voor deze naam vanwege de "zachte" en "open" betekenis van het woord: "Ik werd als het ware opgeslokt door mijn nieuwe identiteit, een soort van leeg canvas dat ik naar believen kan invullen. Vandaar die naam. Het is een heel elastisch begrip, tussen intiem en alledaags. Mensen kunnen er verschillende dingen op projecteren, en dat is de bedoeling van mijn muziek."

Muzikaal verloren

In Londen loopt SOHN er muzikaal een beetje verloren bij. "Ik hoorde nergens bij, vond bij geen enkele scene aansluiting." Dus trekt SOHN op rondreis door Europa en blijft hangen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. "Rustig, overzichtelijk en afgezonderd."

The Wheel

In november 2012 verschijnt The Wheel, een drie tracks tellende EP. Na zijn optreden op het Amerikaanse showcasefestival South By Southwest besluit het label 4AD (waar ook Bon Iver, Efterklang en Daughter zitten) een contract aan te bieden. Daarna (in juni 2012) volgt de single 'Bloodflows'.

Debuutalbum

In Nederland verschijnt SOHN in de zomer van 2013 op het podium van Pitch festival en Lowlands. Driekwart jaar later, in april 2014, brengt hij zijn langverwachte debuutalbum Tremors uit, met daarop onder andere de single 'Artifice'. SOHN weet dat het snel gaat. "Ik wil het ijzer smeden terwijl het heet is. Eens je een beetje in de picture staat, moet je de mensen hun aandacht vasthouden." De man uit Wenen maakt trouwens ook graag remixes voor acts als Disclosure, HAIM en Banks.

 

Tracks van Sohn