Artiest

Nina Hagen

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Nina Hagen
In Oost-Berlijn geboren zangeres die in 1978 met haar eerste soloalbum Nina Hagen Band in een klap zowel het Duitse establishment wakker schudt als de Duitse punk een kleurrijk gezicht geeft.

Nina Hagen (1955) is dan al in het spoor van haar pleegvader Wolf Bierman aan de andere kant van de Muur terechtgekomen. Het van haar eerste album afkomstige ‘Unbeschreiblich Weiblich’ breekt een energieke lans voor de vrouwenbeweging. Ook andere songs van dat album als ‘Auf'm Bahnhof Zoo’ en ‘TV-Glotzer’ (een cover van het Tubes-nummer ‘White Punks On Dope’) doen het goed in kringen van krakers en punkers.

Excentriek

De excentrieke Hagen trekt buitengewoon veel media-aandacht. Haar tweede album Unbehagen uit 1979 profiteert daar zeker van, maar levert geen successingle op. Ook de albums die zij in de decennia daarna uitbrengt leveren geen noemenswaardig opvallende nummers op. Haar uiterlijk, levenswandel en liaisons met onder meer Herman Brood blijven des te meer opvallen. Met Wild Romance-gitarist Ferdy Karmelk krijgt ze een dochter: Cosma Shiva. Ze acteert samen met Lene Lovich in de Brood-film Cha-Cha.

Tatort

In de jaren '90 is ze op veel vlakken actief: ze acteert (o.a. in een aflevering van Tatort), leent haar stem aan nasynchronisaties van animatiefilms, ondersteunt hulpprojecten in India en acties voor een betere wereld, en heeft eigen talkshows op televisie en internet. Met regelmaat brengt ze daarnaast albums uit en toert ze door Europa.

Tracks van Nina Hagen