Meer NPO

Cake

Amerikaanse band die in 1997 een radiohitje scoort met 'The Distance'. In 2001 brengt Cake 'Shirt Skirt/Long Jacket' op single uit.

John Mc Crea speelt al vroeg in de jaren tachtig in verschillende bands. Toch kan hij zijn draai nooit helemaal vinden tussen andere musici. Hij besluit solo op te treden. Hij sluit zich op in zijn slaapkamer en schrijft tot hij last krijgt van zijn pols. Na een aantal verhuizingen richt John in 1991 in Sacramento de band Cake op, met Frank French op drums, Vince di Fiore op trompet, Greg Brown op gitaar en Gabe Nelson op bas.

Wisselingen

In 1993 komt de eerste single van Cake uit, genaamd 'Rock N Roll Lifestyle'. Deze is afkomstig van het debuutalbum Motorcade Of Generosity. De band betaalt alles zelf en zorgt ook voor de distributie. Al snel worden ze door Capricorn Records eopgemerkt en krijgen de heren een contract aangeboden. Een jaar later wordt het debuutalbum nog eens uitgebracht, maar nu op het nieuwe label. French en Nelson verlaten de band al snel en worden vervangen door Todd Roper en Victor Diamani. Capricorn Records besluit de eerste single ook opnieuw uit te brengen.

Herstart

Deed 'Rock 'N Roll Lyfestyle' de vorige keer niets, nu wordt het een bescheiden hit op de Amerikaanse college radio stations. Ook wordt de bijbehorende videoclip uitgezonden door MTV. De twee singles die daarna uitkomen, zijn Ruby Sees All en Jolene. In tegenstelling tot de eerste single doen deze nummers weinig tot niets. Na hun promotietour voor Motorcade duikt Cake de studio in om nieuw materiaal op te nemen. Het resultaat verschijnt in 1996 onder de naam Fashion Nugget. 'The Distance' wordt als eerste single uitgebracht en blijkt een succes. Zowel de single als de videoclip bereiken de derde positie in de MTV hitlijsten. Weer gaat de band op tournee. 

Cover

In december 1996 verschijnt de Gloria Gaynor-cover 'I Will Survive' op single. Ondanks de airplay die het nummer krijgt, is het geen succes. Cake tourt erg veel en voor Victor Diamani en Greg Brown wordt het een dergelijke uitputtingsslag dat ze besluiten da band te verlaten. Dit is erg slecht getimed want een week later zou Cake wederom de studio ingaan om een album op te nemen. Beide leden worden in de studio vervangen door diverse musici. Na alle tegenslagen wordt Cakes derde album Prolonging The Magic dan toch uitgebracht in 1998.

Gitarist

Omdat de band weer op tour gaat, is er een gitarist nodig en wordt Xan McCurdy aangenomen. De single Never There word een hit en bereikt nummer 1 in Billboard Magazines Alternative Rock Chart en blijft daar drie weken staan. Ook de single 'Sheep Go To Heaven' wordt een hit. 

Comfort Eagle

In juli 2001 verschijnt Cakes vierde album Comfort Eagle. Het album komt binnen op nummer 13 van de Billboard Chart . Het album dat bij Columbia verschijnt, wordt door de band zelf geproduceerd. De eerste single 'Short Skirt/Long Jacket' doet ondanks een leuke videoclip maar weinig in de Nederlandse hitlijsten. In Amerika daarentegen is de single een van de meest gedraaide op MTV. Dat bandlid zijn van de band Cake een hele opgave is blijkt maar weer als ook Drummer Todd Roper de band verlaat. Cakes derde drummer heet Pete Mc Neal.

In 2004 verschijnt er een nieuwe plaat, Pressure Chief. Een jaar later staat de band op Pinkpop.