Meer NPO

Hurts

Theo Hutchcraft en Adam Anderson zijn samen de stijlvolle, donker klinkende synthpop-/electroband Hurts uit Manchester, Engeland. De twee tegenpolen ontmoeten elkaar in 2009 en worden verenigd in hun liefde voor muziek. De eerste single die Nederland bereikt is 'Better Than Love', afkomstig van het titelloze debuutalbum.

Theo Hutchcraft staat buiten een nachtclub in Manchester, waar vrienden van hem op de vuist gaan met een groep onbekenden. Naast hem staat Adam Anderson die onderdeel is van 'de andere partij'. De heren zitten in een dilemma: meevechten óf zich afzijdig houden van het geweld. Theo en Adam kiezen voor de tweede optie.

Grijs gebied

Ze raken aan de praat en hoewel hun vrienden duidelijk totaal niet met elkaar op kunnen schieten, klikt het enorm tussen het duo. Theo en Adam zijn enorme tegenpolen, maar zoals ze zelf in een interview met de BBC treffend omschrijven: 'versmelten ze tot één grijs gebied'. Samen komen ze terecht in de bands Bureau en Dagger, maar deze worden geen succes en houden op te bestaan.

Hurts

Bij een tripje naar Italië ontdekken de heren het genre 'disco-lento' (slow disco), ze worden gegrepen door de donkere, stijlvolle, Europese klanken. Zo wordt in 2009 de synthpop-/electroband Hurts geboren, geïnspireerd door melancholische jaren-tachtig electropop en de Britse onverschillige gedachte: 'not too bad'. De strakke pakken, gladde kapsels en stugge uitstraling maken het plaatje compleet.

Moeilijke start

Ze hebben al snel liedjes klaar en dan moet er natuurlijk opgetreden worden. Dat verloopt niet zo soepel. De eerste concerten die de mannen verzorgen hebben nauwelijks publiek, zelf spreken ze van een 'ramp', maar wel een ramp die ze met beide benen op de grond houdt. Ze leren van het moeilijke begin en boeken langzaam maar zeker meer succes.

Debuutalbum

Dan duikt het duo de studio in om het debuutalbum op te nemen. De studio heeft geen ramen, is erg sober, somber en ondergronds en draagt zo bij aan de typische sound van Hurts. 'A Wonderful Life' komt begin 2010 uit, maar de single van een paar maanden later ('Better Than Love') is de eerste die Nederland weet te bereiken. In september 2010 weet 'A Wonderful Life' alsnog Nederland te bereiken.