Meer NPO

The Yardbirds

The Yardbirds

Engelse groep waar legendarische gitaristen als Eric Clapton en Jimmy Page hun carrière begonnen. De Yardbirds worden in het begin van de jaren '60 opgericht in een Londense buitenwijk onder de naam Metropolis Blues Quartet.

De groep bestaat uit zanger Keith Relf, bassist Paul Samwell-Smith, drummer Jim McCarty en gitaristen Chris Dreja en Anthony Topham. In 1963 verandert de band haar naam in Yardbirds. Thompson stapt al snel uit de band omdat zijn familie er niets in ziet. Hij wordt vervangen door een klasgenoot van Relf, Eric Clapton.

For Your Love

De groep wordt al snel bekend in Londen en speelt uiteindelijk als vaste band in de Crawdaddy club, waar ook de Rolling Stones begonnen zijn. Ze spelen ook als back-up band voor blueszanger Sonny Boy Williamson. Hun eerste album komt in 1964 uit en is een live album, genaamd Five Live Yardbirds. Ook brengt de band enkele covers op single uit. Erg goed doen de singles het niet en de band besluit het anders aan te pakken. De single ‘For Your Love’ is meer gericht op de hitlijsten en niet zonder succes, de single behaalt de derde plek in de Engelse hitparade en de zesde in de VS. In Nederland komt de single niet verder dan de drieëntwintigste plaats. 

Wissels

Clapton kan zich niet goed vinden in het nieuwe geluid en stapt in 1965 uit de band. De band vroeg gitarist Jimmy Page om Clapton te vervangen, maar Page bedankte. Wel brengt hij Jeff Beck onder de aandacht bij de groep. Met Beck komt het eerste album van de groep uit, Roger the Engineer in 1966. Bassist Samwell-Smith stapt uit de band en Jimmy Page wordt de nieuwe bassist. Al snel blijkt dat Page meer voor de band kan betekenen op gitaar en dus wisselt hij van instrument met Chris Dreja. De band neemt de single ‘Happenings Ten Years Time Ago’ op, het enige materiaal wat uit deze bezetting komt. 

Little Games

Aan het einde van 1966 stapt Beck uit de groep om zijn eigen band op te richten. De overgebleven Yardbirds besluiten door te gaan als kwartet maar hun kenmerkende experimentele sound raakt verloren. In 1967 komt in de Verenigde Staten het album Little Games uit, wat geen succes werd. De band krijgt last van ruzies over de stijl, Page wil het liefst harde rock spelen, Relf en McCarty willen meer de akoestische kant op. Uiteindelijk valt de band uit elkaar. Page houdt de rechten op de naam, met een daarbij behorende afspraak voor een Europese tour. Page besluit een nieuwe groep te vormen om deze afspraak na te komen en onder de naam New Yardbirds touren ze door Europa. Uiteindelijk komt uit deze groep de legendarische band Led Zeppelin. 

Birdland

In 2003 wordt er weer nieuw leven in de band geblazen. Chris Dreja en Jim McCarty maken samen met de nieuwe leden Gypie Mayo, John Idan en Alan Glen een nieuw album, Birdland. Jeff Beck speelt ook mee op een track op het album.

Songs van The Yardbirds