Artiest

Duran Duran

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Duran Duran
Engelse popgroep met leadzanger Simon LeBon die in de jaren '80 wereldwijd hits scoort met o.a. 'Wild Boys' en 'The Reflex'. Ook verzorgt de groep de soundtrack voor de James Bond film A View To A Kill. Duran Duran blijft ook in het nieuwe millennium actief.

Leadzanger

Duran Duran is genoemd naar een personage uit de science fiction-film Barbarella (Met Jane Fonda). De groep start in het Britse Birmingham in 1978. Bandleden Nick Rhodes, John Taylor, Andy Taylor en Roger Taylor beginnen samen lekker te jammen in een bandje. Ze denken de formule te weten voor een succesvolle band maar er ontbreekt slechts één belangrijk ding; een leadzanger! 

Simon le Bon

Via via stuiten ze op de toneelschool student Simon le Bon. Ze kunnen het gelijk met elkaar vinden en beginnen een popgroepje. Het debuutalbum Duran Duran wordt in ’81 door Capital records uitgebracht. Onmiddellijk krijgen ze erkenning voor hun zo typerende ‘hip synthesized, neo-disco sound’. Duran Duran wordt dan ook zeer populair bij tienermeisjes. 

Volwassen

Maar dit imago is niet echt wat de jongens bedoelen en ze werken er dan hard aan om het ‘volwassen’ tegendeel te bewijzen. Maar, voorlopig zitten we nog volop in de jaren ’80 met opvallende kleren en kapsels dus het lukt niet echt. 

New Wave

De combinatie van hun dansmuziek en het flitsende uiterlijk plaatst de groep aan het hoofd van de zogenaamde ‘New Wave’ waar ook groepen als Spandau Ballet, Visage en Ultravox bijhoren. Tot halverwege de jaren tachtig heeft Duran Duran, net zoals die andere bands, flink succes met hoge posities in de hitlijsten albums als Rio (1982) en Seven And The Ragged Tiger (1984). De belangrijkste hits van de band zijn ‘Hungry Like The Wolf’, ‘Rio’, ‘Wild Boys’ en ‘The Reflex’. 

A View To A Kill

De video’s van Duran Duran luiden het nieuwe tijdperk in van hoge budget clips en computer bewerkte beelden. De gelijknamige soundtrack voor de James Bond film A View To A Kill in 1985 resulteert in een wereldwijde nummer één hit. 

Ordinary World

Duran Duran beleeft na 1987 moeilijke jaren. Begin jaren ’90 is de groep zelfs een aantal jaar niet meer actief. In 1993 brengt Duran Duran dan een titelloos album uit waar twee top-tien singles van geplukt worden: ‘Ordinary World’ en ‘Come Undone’. In maart '93 staat de groep met een semi-akoestische set (inclusief strijkers) in het Amsterdamse Paradiso. 

Massahysterie

De tieners van toen zijn nu twintigers en de massahysterie lijkt voorgoed verdwenen. (Wat dat betreft lijkt de geschiedenis van de Britse band wel een beetje op Doe Maar…) Vier jaar later komt Duran Duran’s elfde plaat Medazzaland (1997) uit. Pop Trash komt uit in 2000.

Astronaut

In 2004 komt het dertiende album van de band, Astronaut, uit. Hierop staat ook het nummer 'Reach Up For The Sunrise', waarmee ze sinds lange tijd weer een internationale hit scoren. 

Justin

Voor hun veertiende album werken Simon Le Bon en co. samen met Justin Timberlake en Timbaland. Justin is te horen in het nummer 'Falling Down' op het nieuwe album. Hij is tevens verantwoordelijk voor de productie van de plaat, die in 2007 moet verschijnen.

Die plaat, die komt er. Red carpet massacre verschijnt eind 2007Hierna verschijnen nog drie albums, één liveablbum en twee studioalbums: All you need is now (2011) en The biggest and the best (2012).

Paper Gods (2015)

In 2015 is het vijf jaar geleden dat de mannen van Duran Duran van zich lieten horen en met de single 'Pressure Off' is het meteen weer raak. Op de eerste nieuwe single sinds 2010 worden de Britten bijgestaan door de Amerikaanse zangeres Janelle Monáe. Zij scoorde in 2012 al een top 5-hit met de band Fun met de single 'We Are The Young'. Het nummer is afkomstig van het album Paper Gods. Duran Duran maakte deze plaat met producers Mark Ronson ('Valerie', 'Uptown Funk') en Chic-gitarist Nile Rodgers ('Good Times', 'Le Freak', 'Get Lucky'). Medio jaren 80 maakte Rogers met Duran Duran al de hits 'The Reflex', 'The Wild Boys' en 'Notorious'.